Учители готвят бойкот на идеята да обикалят домовете на отсъстващите

...
Учители готвят бойкот на идеята да обикалят домовете на отсъстващите
Коментари Харесай

Недоволство сред учителите - заради идеята да обикалят домовете на отсъстващи ученици

Учители готвят протест на концепцията да обикалят домовете на отсъстващите възпитаници. За преподавателския протест се разбра след апел за непокорство в обществените мрежи на учителката от великотърновското СОУ „ Георги Измирлиев “ Мария Николова. Статусът, който беше оповестен на персоналния ѝ профил, бързо събра стотици мнения от нейни сътрудници от цялата страна, написа вестник " Монитор " в собствен материал.
Поводът за апела е предлагането в постановлението на механизма за обсег на учениците, съгласно което учители също ще би трябвало да обикалят домовете на отсъстващите възпитаници. Педагози и в този момент вземат участие в екипите, само че главната им активност се състоеше в това да запишат децата, които не са върнати в учебно заведение. Само за последните две години с помощта на тяхната работа в класните стаи влязоха над 40 000 възпитаници, регистрираха при последната си среща през май от Координационното звено по Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване на деца и възпитаници в просветителната система.
Тогава просветният министър Красимир Вълчев съобщи, че резултатите са забележими, само че механизмът ще бъде ориентиран към ежедневната посещаемост.
Една от тези ограничения е предлагането за основаване на непрекъснато настоящ екип за обсег в учебните заведения и детските градини.
Екипите за предварителна защита ще имат за задача всекидневно да правят незабавни визити по домовете на децата и учениците, за които открият неявяване на хлапе без уважителни аргументи, да открият за какво малчуганите не са в образователните заведения и да предотвратят последващите им отсъствия, както и да оферират спомагателни ограничения против отпадането на децата. Учителите недоволстват точно против основаването на тези екипи.
„ Това НЕ Е работа на учителите, а на други служби. Работата ми като преподавател е да изучавам децата, което НЕ ВКЛЮЧВА висенето пред която и да е къща. Това не е сравнимо с нищо друго с изключение на с оскърбление “, споделя в поста си във Фейсбук Николова (бeл. ред. - думите са без авторска намеса).
Тя твърди, че не е имала проблеми с нейните възпитаници, които ходели постоянно на учебно заведение. Това обаче не се отнасяло за други педагози, които ще би трябвало да се „ влачат към махали и квартали при хора, дето не желаят да учат и образованието за тях не е полезност “. Затова учителката приканва сътрудниците си да не вървят на никое място другаде с изключение на в класната стая.
За малко време статусът на Мария Николова срещна поддръжка от нейни сътрудници от цялата страна. „ И да обикалям циганските махали с риск за живота. Малко го отнасят лекари и служители на реда “, споделя една от учителките под поста, а друга прибавя: „ Подкрепям позицията за непокорство. Аз самата съм преподавател и ми е изцяло позната безусловно унизителната позиция на учителя у нас “.
Подобен екип за предварителна защита съществува и дава резултати от 2013 година в учебно заведение в СОУ „ Св. св. Кирил и Методий “ в село Лехчево – пет години преди основаването на държавния механизъм за обсег. В екипа вземат участие трима педагози от колектива, които всеки месец изготвят отчети за учениците в риск от отпадане, изясни директорката Мария Димитрова. Учителите посещават домовете на малчуганите, беседват с родителите им и по този начин последователно печелят доверието им.
„ Първоначално споделят, че детето ще пристигна на идващия ден, единствено с цел да ни отпратят, само че при идващите визити те към този момент се връщат трайно в учебно заведение. След това ни търсят и по телефона “, описа Димитрова. Така общо завърналите се още веднъж в класните стаи са 19 деца, а едно от тях към този момент продължава образованието си без нито едно неявяване, отбелязва още " Монитор " в своята обява.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР