Училищният праг прекрачват хиляди деца в цялата страна. Днес се

...
Училищният праг прекрачват хиляди деца в цялата страна. Днес се
Коментари Харесай

Първият звънец удари: 57 000 първокласниците влязоха в час

Училищният предел прекрачват хиляди деца в цялата страна. Днес се дава старт на образователната 2023/2024 година.

Звънецът през днешния ден удари в над 2300 учебни заведения. Общо 57 000 са първокласниците. Те, дружно с учителите и родителите си, честват. Дворовете на учебните заведения са огласени от музика, танци и стихотворения.

Над 700 000 възпитаници влизат в класните стаи

Министърът на образованието поздрави учениците и съобщи, че днешният ден е празник освен за работещите в областта на образованието, а за обществото ни като цяло.

bTV наблюдава пътя на първокласниците от вкъщи им до учебното заведение. Журналистите Диана Теодосиева и Йоанна Бончева описват за първите им трепети.

„ Има голямо разслоение и взаимозависимост в какво обитаемо място е учебното заведение и какво е общественото състояние на детето “, показват от Национална мрежа за децата

Първокласникът Мартин към този момент прекрачи учебния предел - с неспокойствие още от рано сутринта той се приготвяше за първия образователен ден. „ Да изучавам, да играя с другари и всички да бъдем доста задружни “, това чака първолака Мартин Владимиров. Неговият татко Борис Владимиров счита, че „ изключително за по-малките деца е хубаво е да имат малко повече време за игра, тъй като прекомерно доста натоварване не им се отразява добре “.

На добър час и да му върви по вода, по този начин родителите му го изпратиха. „ Да е доста здрав, да е благополучен, с лекост да му се случва всичко, да зачита учителите и да им благодари за това, на което ще го научат “, пожелава Христина Владимирова, която е майка на Мартин.

Баща му Борис Владимиров се надява да има баланс сред ученето и игрите

Вълнуващ е денят и за учителката на Мартин, която за първи път, ще бие учебния звънец. „ Със сигурност има и доза терзание, вълнувам се да видя децата в първи клас “, споделя Анастасия Сарафова, която е класен началник на Мартин в 107 ОУ „ Хан Крум “.

Първият урок, на който тя желае да научи децата е религия и обич към учебното заведение. „ Ще им кажа да имат вяра в себе си и да знаят, че това за тях ще бъде едно несъмнено и хубаво място, в което те да идват на драго сърце и предпочитание “, съобщи още Анастасия Сарафова.

57 000 първокласници ще влязат в класните стаи

С най-силния си глас през днешния ден стихотворение рецитира и Николай. В двора на столичното 43-то учебно заведение бе засадено и дърво на знанието. Думи към учениците и от  министъра на образованието. „ Честит първи образователен ден на всички. Това е празник на всички българи, празник на знанието, празник на светлината и устрема към познание “, сподели проф. Галин Цоков.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР