Училищни директори настояват за облекчаване на правилата при карантиниране на

...
Училищни директори настояват за облекчаване на правилата при карантиниране на
Коментари Харесай

Директори на училища скочиха срещу карантината при COVID

Училищни шефове упорстват за облекчение на разпоредбите при карантиниране на заболели от COVID-19 възпитаници. Сега те се слагат под наложителна изолираност за 7 дни. А контактните съученици и преподаватели са за пет дни под карантина.

Искането за смяна в Закона за здравето или за нов правилник за деяние в сходни случаи, в случай че законовата смяна не може да се реализира в бърз порядък, е изпратено преди дни до министерствата на опазването на здравето и на образованието, предава БНР.

Според Съюза на работодателите от системата на националната култура разпоредбите от пандемията би трябвало да се трансформират.

„ Специалистите ни увериха, че COVID-19 може да бъде в руслото на общоприетите вирусни болести. Няма никаква здравна причина, която да постанова карантиниране на цяла паралелка. Ние сме сложени в обстановка на нонсенс и налагане на мярка, която знаем, че не е добра, само че не можем да не я наложим, тъй като би трябвало да спазим закона “, разяснява Величка Тасиджикова, секретар на УС на Съюза.

Училищните шефове показват проблемите, до които води непроменената нормативна уредба – родителите остават в дома си, с цел да гледат деца до 14-годишна възраст, учебните заведения – при опция – правят отдалечено образование, което е по-некачествено, а учителите преподават в хибридна среда.

Повишената грипна и COVID-19 заболеваемост не би трябвало да води до карантиниране на класове и учебни заведения. Спешно би трябвало да се промени Законът за здравето и наредбите по използването му. В противоположен случай шефовете на учебни заведения са длъжни да карантинират класове и да се премине на онлайн образование, даже и при един болен възпитаник в контакт с класа, считат от Съюза на работодателите от системата на просветата.

Оттам настояват, че в случай че шефовете не го създадат, нарушават законодателството и подлежат на съществени административни и финансови наказания.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР