Училищната мрежа достигна лимита на оптимизация и Министерството на образованието

...
Училищната мрежа достигна лимита на оптимизация и Министерството на образованието
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Няма да насърчаваме закриването на училища

Училищната мрежа доближи лимита на оптимизация и Министерството на образованието и науката няма да предизвиква закриването на просветителни институции. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с шефове, учители и представители на синдикатите от област Хасково. Той разясни, че през 2018 година към този момент няма да работи национална стратегия за оптимизация и общините няма да получават тласъци за това. Всяко предложение, пристигнало от градоначалниците, ще бъде обсъждано и ще се търси уравновесено решение, увери Красимир Вълчев.
Министърът уточни, че МОН е изготвило лист със предпазени учебни заведения и детски градини, с цел да бъдат непокътнати просветителните институции в по-малките обитаеми места. "Въвеждаме финансови механизми, които да компенсират отдалечеността и да може по-лесно да се притеглят учители в тях. Ще обмислим опция да се разреши образуването на маломерни професионални паралелки в тези обитаеми места, с цел да се насочи ползата на учениците към професионалното обучение ", сподели Красимир Вълчев.

Той добави, че издигането на доверието към професионалното обучение е една от огромните задания пред екипа на МОН. "Въведохме и документирахме модела на дуално обучение. Започнахме с 50 учебни заведения и се надяваме да разтеглим обсега. Пуснахме лист с 55 специалности, за които чакаме максимален дефицит на фрагменти за пазара на труда в идващите 10 години. Още от есента те ще получат в допълнение финансиране за обосноваване на учениците и управленията да оферират банкет и през идващите години, акцентира министърът.

По време на срещите в Любимец и Ивайловград министър Красимир Вълчев акцентира, че през идващите месеци следва доста работа по задържането на приобщените с Междуинституционалния механизъм за обсег на възпитаници. По думите му работата по обход на адресите на необхванатите възпитаници ще продължи. По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде отворена полемика за създаване на система за продан на информация за придвижването на децата в границите на Европейски Съюз. Интерес към концепцията са показали страни като Испания и Норвегия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР