Училище в Благоевград обяви в своя профил във Фейсбук, че

...
Училище в Благоевград обяви в своя профил във Фейсбук, че
Коментари Харесай

Училище в Благоевград обяви, че няма да приема повече роми-първолаци

Училище в Благоевград разгласи в своя профил във Facebook, че на втория стадий от приемане на заявки за записване на първокласници няма да приема деца от ромски генезис, заяви Българска национална телевизия.

Заради огромния брой ромски възпитаници в 9 ОУ " Пейо Яворов ", родители от кв. " Ален мак " отхвърлят да запишат децата си в избраното им съгласно въведеното райониране главно учебно заведение. Почти половината от учениците от първи до седми клас там са от ромски генезис. Сега е разгласен банкет единствено на 18 първокласници. Записани досега са единствено 6 деца.

Според Василка Величкова, шеф на учебното заведение, сега са записани две ромски деца-първолаци, " какъвто е естественият %, защото в „ Предел махала ", която е в Благоевград съотношението ромски деца по отношение на останалите е към 20 - т.е. по две деца могат умерено да се запишат във всяка една паралелка във всяко едно учебно заведение в град Благоевград. "

Румен Радев (на снимката) от ромската махала, има наследник, който наесен би трябвало да е в първи клас. Пуснал е заявки за записване в четири благоевградски учебни заведения, само че детето му не е признато в нито едно. Той споделя пред Българска национална телевизия: " Ние живеем несъмнено близо до учебното заведение на 300 метра сме и 10 точки да ни дадат и 20 точки да ни дадат тая си е. Не става... "

От Регионалното ръководство на образованието в Благоевград споделят пред Българска национална телевизия, че досега няма нито една постъпила тъжба от родители, че в някое от учебните заведения в града не желаят да запишат детето им.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР