Училище Христо Ботев в Страсбург е неизменна част от живота

...
Училище Христо Ботев в Страсбург е неизменна част от живота
Коментари Харесай

Училище без сграда: Защо българското школо в Страсбург 10 години е без дом?

Училище " Христо Ботев " в Страсбург е неизменима част от живота на доста от сънародниците ни освен във Франция, само че и в Германия.

15-годишната Емма е измежду близо 100-те деца в учебното заведение, което сплотява българите във Франция и Германия. Основават го преди 10 години, а по-късно започват и групи за детска градина.

Снимка: bTV

„ За мен това учебно заведение е една бих споделила, едно дете, една рожба, която ми е доста скъпа. Това учебно заведение е основано с доста любов, с доста обич и се надявам и имам вяра, че децата също го обичат, тъй като даже и откакто завършат не престават да го търсят, да вземат участие в него. Това учебно заведение за мен е всичко, което тези деца могат да получат като познание към този момент освен от фамилията, само че институционално за България, за нейната история, за нейната култура”, съобщи Лидия Михова, шеф на учебното заведение.

Снимка: bTV
„ Децата в ранна детска възраст желаят да бъдат като част от цялото. Тоест да бъдат като своите приятелчета от френското учебно заведение. Аз го открих и при моите лични деца, че в малко по-късен стадий си дават сметка какво благосъстояние е това да могат да приказват български език че техните съученици във френското учебно заведение не могат”, сподели Силвия Домусчиева, учител в БУ " Христо Ботев "

Храмът на българския език в Страсбуг обаче към момента няма лично място.

Снимка: bTV
„ В сряда учениците разполагат със зали в едно общинско учебно заведение - признателни сме на община Страсбург, която ни поддържа още през цялото време. В събота получаваме поддръжката на един обществен, културен център " Ротердам " за зали. За страдание те не са чак по този начин добре пригодени, а и въпреки че са наоколо, са на две разнообразни места. Освен това още когато започнахме учебното заведение, започнахме да използваме залите горе на Съвета на Европа. То си е странствуване и желая да ви кажа, че със Силвия дори от време на време се усещаме като стюардеси, тъй като с куфари разнасяме учебници. Ние с цел да получим три зали в едно учебно заведение по едно и също време, трябваше да пишем на общината няколко години. Горе-долу за една зала ни трябват 2 години молби и по този начин нататък, само че ги получавахме”, изясни Михова.

Така макар бюрократичните компликации бездомното учебно заведение " Христо Ботев " въпреки всичко следва същинската си задача не просто да образова, само че и да сплотява българите в Западна Европа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР