Училищата в цялата страна обявиха стотици свободни работни места. Само

...
Училищата в цялата страна обявиха стотици свободни работни места. Само
Коментари Харесай

Министър: Само в София се търсят 650 учители

Училищата в цялата страна оповестиха стотици свободни работни места. Само на територията на столицата се търсят 650 учители. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по НТВ. Според него тази численост е естествена. В системата на учебното обучение работят 90 000 души, от които към 15 000 са в София.
„ Има огромен брой учители, които се пенсионират. Последните 3-4 години има доста висок брой на пенсиониралите се учители. Но най-големият дефицит ще пристигна след към 10-ина години. Затова са и ограниченията за увеличение на заплатите, за увеличение на мотивацията на повече младежи да се включат”, съобщи Вълчев.

„ Учителската специалност не е привлекателна за един младеж. Младите хора търсят специалности, които по-бързо дават благоприятни условия ", разяснява министър Вълчев. Той бе безапелационен, че на всички места в страната образователната година ще стартира обикновено, макар компликациите все още. „ Някъде се ангажират пенсионери, другаде учители от близки дисциплини”, разяснява Вълчев.

Що се отнася до информацията, че децата са подложени на тормоз поради оценките, министър Вълчев разяснява: „ Оценяването е една от най-важните елементи от просветителния развой, без оценки не можем да минем. Но пък не са най-важните. Един възпитаник би трябвало да придобие познания и компетентности, които са му нужни за живота, за пазара на труда”, изясни министърът. Министърът разяснява и предложенията „ получаваш кола, в случай че се запишеш в нашия ВУЗ “.

„ Днес благоприятни условия да завършат висше обучение имат всички, преди години това е било допустимо за 30% от завършващите приблизително обучение. Висшето обучение не е толкоз селективно, както гимназиалното “, заключи Вълчев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР