Училищата в София са пред затваряне, до часове ще се

...
Училищата в София са пред затваряне, до часове ще се
Коментари Харесай

Решават до часове кога затварят училищата в София

Училищата в София са пред затваряне, до часове ще се вземе решение дали учениците минават на отдалечено образование още от на следващия ден или от понеделник. Това оповестиха здравният министър Стойчо Кацаров и просветителният Николай Денков на брифинг в Министерския съвет. Те прецизираха, че се изчакват официалните данни за заболеваемостта в столицата като има вид от понеделник децата в София да спрат да учат присъствено. Според новите противоепидемични ограничения, които влизат в действие от 00.00 ч. тази нощ със заповед на Кацарове, при 750 заболели на 100 000 души в община ще се затварят напълно учебните заведения и ще се минава на отдалечено образование. Решението се бави поради спор сред специалисти по какъв начин да бъде изчислена заболеваемостта от ковид в София, изясни Денков.

" Зелен документ " за системата на учебното и предучилищното обучение няма да се ползва, а решенията за затваряне на учебни заведения ще се взимат по общини, посочи министър Денков.

Недоволството от ограниченията от политическите партии е разбираемо, тъй като са в предизборна акция, разяснява здравният министър Стойчо Кацаров, във връзка настояванията от ГЕРБ и Българска социалистическа партия да подаде оставка. По думите му, хората, които ги подлагат на критика, не оферират никаква опция. 

" Що се отнася до решението какви ограничения да се приложат в страната, вие сте очевидци, че отчетът на основния държавен здравен контрольор беше оповестен в края на предходната седмица. Той беше необятно публично обсъждан. Аз изпратих писма до евентуално до множеството браншови и съсловни организации, които евентуално могат да бъдат наранени от тези ограничения. Поисках мненията на всчики РЗИ, организирах съвещание на разширения съвет по епидемиология, организирах среща с записаните в страната болнични асоциации. Това са стадиите на координиране на тези ограничения, като несъмнено, не желая да пропусна съгласуването с МОН ", уточни Кацаров и посочи, че другата опция на рестриктивните ограничения е въвеждането на локдаун.

Здравният министър съобщи, че новите ограничения не засягат правото на труд, а дейностите с увеселителен темперамент - нощните заведения могат да работят, само че със зелен документ. " Всичко, което не е посочено в заповедта, не е наранено от ограниченията, защото чух тълкования по какъв начин ще се влиза в църквите или по какъв начин ще се влиза в администрацията или на други публични места. Тези действия, здания, мероприятия, не са наранени от ограниченията ", добави той.

И още, Министерският съвет през днешния ден взе решение, с което утвърди закупуването на 3000 дози монопонални антитела - това е лекарствен артикул за лекуване на COVID-19, разгласи здравният министър доктор Стойчо Кацаров. 

" Тъй като става дума за лекарствен артикул, който не е позволен за приложимост в страната, като министър законът ми дава право да разреша потреблението на подобен артикул. Издал съм съответната заповед. Това е лекарствен артикул, който ще бъде втора опция на лекарите да лекуват заболели с Коронавирус. Досега единствената опция за целеустремено лекуване, ориентирано против ковид, беше с препарата " ремдесивир ". Сега лекарите ще получат втора опция да лекуват заболели с ковид. Първите доставки можем да ги чакаме до края на този месец ", уточни Кацаров. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР