Училищата, в които децата се обучават на две смени, ще

...
Училищата, в които децата се обучават на две смени, ще
Коментари Харесай

Училищата ще получат отсрочка за преминаване към една смяна

Училищата, в които децата се образоват на две смени, ще получат пролонгация за прекосяване към образование единствено заран. Според настоящата сега нормативна уредба всички към 2400 учебни заведения в страната би трябвало да работят на една промяна от образователната 2020-2021 година Срокът беше записан в разпоредба на просветителното министерство, когато министър беше Меглена Кунева.

Според сегашния министър на образованието Красимир Вълчев обаче срокът не е рационален, нереалистичен е и няма по какъв начин да бъде спазен. В момента на две смени се учи в 298 учебни заведения в страната - главно в огромните градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. Проблеми обаче има и в по-малки регионални центрове като Сливен, където проектите на общината да реши казуса с ученето на две смени срещнаха отпор.

За решаването на казуса ще са нужни съществени вложения в строителство на нови здания или създаване на пристройки и надстройки към съществуващите. Средствата би трябвало да се обезпечат главно от общините, защото множеството учебни заведения с двусменен режим са общински.

В учебните заведения, в които се учи на две смени, учениците нормално стартират утринните часове по-рано от децата в институции, в които образованието е единствено заран. Освен това материалната база пречи на организирането на в допълнение непринудено образование или занимални, да вземем за пример. Според просветителното министерство като цяло при образование на една промяна цялостната среда е по-добра.

Планове

Каква пролонгация ще получат учебните заведения не стана ясно. Вълчев изясни, че по-скоро общините ще бъдат задължени да изготвят проекти за прекосяване към образование на една промяна, като в тях се разпише какво би трябвало да се направи, когато може да стане и какъв брой пари ще коства. Все отново съгласно министъра би трябвало да има сложени периоди, защото, в случай че в този момент настоящите се усилят прекомерно доста, локалните управляващи ще спрат към този момент почналата работа по решение на проблемите и ще я отсрочат с няколко години.

" Едносменният режим разрешава целодневно образование. Намалява експанзията в учебно заведение и изобщо усъвършенства просветителната среда ", изясни Вълчев пред депутатите от комисията по обучение. Според него за постигането на задачата всички деца да имат наложително часове единствено заран и доброволни спомагателни занимания по-късно, изисква многогодишни старания. Вълчев счита, че е реалистично до 7 - 8 години най-малко половината от учебните заведения, които в този момент работят на две смени, да са минали на едносменен режим.

Варианти

Начините за това съгласно министъра са няколко. Най-малко вложения изисква последователното понижаване на приема на деца в обещано учебно заведение, чиято постройка не е задоволително огромна, с цел да побере всички едновременно. Това обаче може да се приложи единствено за просветителни институции, където потенциалът на зданието е надвишен с 4 - 5 паралелки. Вълчев сподели, че няколко учебни заведения в страната към този момент са минали на една промяна, прилагайки този метод.

Другият вид е да се строят нови учебни заведения, защото в огромните градове има квартали, в които такива липсват или пък са незадоволително на фона на броя на жителите им. Във Варна да вземем за пример общинските сметки посочили, че трябват 5 нови здания, с цел да се реши казусът с ученето на две смени. Другата опция е да се дострояват или пристрояват постройките на съществуващи учебни заведения. Тези два разновидността ще изискват най-вече вложения. Част от средствата може да дойдат от еврофондовете - 624 млн. лв. са планувани за поправки на учебни заведения по оперативната стратегия " Региони в напредък ".

Според Вълчев благоприятни условия за решение на казуса може да се търсят и в съществуващия сграден фонд. Той изясни, че има учебни заведения, които не употребяват всички визити в постройките, в които се намират. В същото време учениците в други са прекомерно доста, с цел да се поберат в зданията. В такива случаи и когато учебните заведения са в един регион, могат да си сменят постройките.

Повечето общини към момента не са показали проектите си за това по какъв начин ще се оправят с условието в учебните заведения да се учи единствено на една промяна. В Сливен обаче проектите на общината да преструктурира просветителната си система към този момент провокираха митинги. Местната власт там желае да слее в едно две учебни заведения, защото едното употребява постройка, която не може да запълни, а по-голямата постройка да бъде дадена на една от гимназиите в града. " Общините оферират какво да се прави, а ние утвърждаваме. Във всеки случай няма да има изтриване на профили или освобождение на учители. Всяко преместване от едно място на друго провокира опозиция ", разяснява министърът на образованието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР