Училищата система на обучение да бъде едносменна, да има пълен

...
Училищата система на обучение да бъде едносменна, да има пълен
Коментари Харесай

Пенчо Милков: Училищата в Русе трябва да преминат на едносменен режим на обучение

" Училищата система на образование да бъде едносменна, да има цялостен надзор по отношение на храните, постройките и дворовете да се охраняват с видеонаблюдение и да бъде подсигурено здравно обслужване в детските градини и учебните заведения ". Това изведе като съществени задължения на общинското ръководство претендентът за кмет от локална коалиция " Българска социалистическа партия за България " Пенчо Милков, който се срещна с шефове, учители и представители на обществените сътрудници в полемика по проблемите на началното и междинното обучение в Русе. Заедно с него в диалога взе участие и секретарят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Ирена Анастасова.
Според Пенчо Милков съществуващият двусменен режим в учебните заведения основава усложнения на родителите, които би трябвало още на обяд да прибират децата си. Затова той изясни, че в случай че поеме кметския пост, ще се опита с всички сили да стартира подготовка за прекосяване на едносменно целодневно образование. От своя страна депутатът Ирена Анастасова съобщи, че в случай че общината желае децата да се усещат добре при целодневна организация, би трябвало да сътвори условия за това - да се приготвят кабинети за занимания по ползи, да се обнови спортната база. " Когато желаеме децата да бъдат в учебно заведение по 10 часа, аз съм безапелационна, че те не могат да създадат това по настоящия модел ", показа тя. И добави, че общината може да помогне с подготовка въз основата и с намиране на нови решения, които да бъдат забавни за децата и потребни за тяхното задържане в учебно заведение. " Това ще трансформира Русе в новаторска община ", добави Анастасова.

Друг значим ангажимент на общината, съгласно Пенчо Милков, е да подсигури защита в образователните заведения. " Към момента учебните дворове не се охраняват отвън образователно време, което дава опция за свободен достъп от най-различни хора. Нужно е в тях да се вкара видеонаблюдение и да се ограничи достъпът до не повече от два входа, които да бъдат добре осветени ", добави той.
Милков бе безапелационен, че здравословното хранене в детските градини и учебните заведения ще бъде главен приоритет в ръководството му. " Важно е да има цялостен надзор по отношение на храните, които дават отговор на условието за здраве на децата ", показа той. По думите му няма по какъв начин компания да продава в учебните заведения храни, които са нездравословни за децата, макар че има разпоредба.
Пенчо Милков показа пред присъстващите, че образованието е тематика, която персонално го вълнува, защото с изключение на политик е и татко на три деца, две от които са възпитаници и означи, че като родител той постоянно се е опитвал да бъде покрай проблемите и значимите тематики на българското обучение. Кандидатът за кмет не скри вълнението си от обстоятелството, че се изправя пред толкоз доста учители - нещо, което е правил преди повече от 20 години, само че изрази паниката си, че за последните 7 години близо 450 фамилии са напуснали Русе и са отвели децата си от града.
Пред преподавателите Милков посочи, че кметът би трябвало да бъде персона, която да изведе Русе на стратегическо равнище. " Независимо дали го осъзнаваме или не- Русе е северната столица на България. " А с цел да бъде сполучлив кметът, би трябвало да събере към себе си хора, които го превъзхождат в своите сфери на активност, да умее да слуша и да чува и аз съм подготвен да го направя ", показа претендент кметът.
Директорът на ОУ " Алеко Константинов " в Русе и претендент за общински консултант Енчо Енчев разяснява нуждата от правене на общинска тактика в образованието. Той очерта главните въпроси, които да залегнат в нея: положението на учебната мрежа, профили и специалности в междинните учебни заведения, материално-техническата база, новаторските действия, план-приемът, целодневното и едносменно образование, децата със специфични потребности и здравословния метод на живот.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР