Училищата ще могат сами да избират техниката за STEM кабинетите,

...
Училищата ще могат сами да избират техниката за STEM кабинетите,
Коментари Харесай

МОН: Училищата сами ще избират техниката за STEM кабинетите

Училищата ще могат сами да избират техниката за STEM кабинетите, които ще се финансират по Плана за възстановаване. Премахнати са съответните условия за програмен продукт, ще има единствено минимални техническия условия към оборудването, което ще задава рамката, само че няма да лимитира шефовете. Това увериха от екипа на служебния образован проф. Сашо Пенов на исзлушване в парламентарната обраователна комисия за параметрите на с бюджет от близо половин милиард евросредства.

Припомняме, че към плана бяха отправени рецензии от  бранша и, които желаеха да могат да избират сами техниката, с която ще образоват учениците, да не им се задават типови спецификации, да се обърне внимание на квалификацията на учителите, които ще преподават в новите, съвременни кабинети и други

Министър Пенов уточни, че през ноември е приключило обсъждането на концепцията за STEM центрове във всички 2240 учебни заведения у нас. " Получихме 45 оферти и мнения, които са систематизирани в 100 страници. Работим по приготовление на насоки за кандидатстване и за отваряне на процедурата в края на първото тримесечние на годината ", уточни той. По думите му идеята на новите насоки е типът техника да се утвърждава на педагогичен съвет, което ще подсигурява, че тъкмо тя е нужната за обещано учебно заведение а и ще защищава шефовете от нароилите се в последно време консултантски компании, предлагащи услугите си. " Ще има единствено минимални технически спецификации, които няма да са такива, които да повтарят каталога на един снабдител  или да сочат единствено към един производител, а такива, че шефовете да могат да изберат различни разновидности на пазара, увери той.

Заместникът му Надя Младенова увери, че са взели поради множеството оферти - условието за съответен програмен продукт на техниката е отстранено, а заложените минимални механически условия ще могат да се надграждат и няма да лимитират шефовете. По думите й най-вече са били въпросите защо по плана не се финансира и образованието на учителите, които ще би трябвало да осъществят на процедура STEM философията. " Не може по проекта да се финансира всичко. Средства за подготовка на учителите ще има по оперативната стратегия " Образование ", която ще започва в края на януари, като двете стратегии ще са изрично свързани ", съобщи тя. По думите й има сегрегирани учебни заведения, в които тоалетните са на открито - в тях няма как учениците да се образоват на ИТ, в случай че не постройката им не се ремонтира и не им се построи кабинет. " Никой няма да прави поправки за сметка на образованието, само че базовото съоръжение на центровете е наложително и неотложно ", съобщи тя.

" Искам да разсея подозренията и внушенията, че ще има типови планове . Никой не е създавал типови планове и няма да основава такива. Няма да централизираме поръчката, всяко учебно заведение ще има свободата да си избере публичната поръчка, да си направи заданието. Финансирането ще мине през учебните заведения ", изясни още Младенова. По думите й при някои от учебните заведения, получили средства за STEM кабинети по националната стратегия, има откровени глупости - да вземем за пример 3д принтери да се употребяват като поставки за цветя. " За да не се случи същото, ще се опитаме още при предварителното утвърждение на проектите Националният STEM център да насочи училищата ", уточни тя. 

Освен за кабинети, лаборатории и кътове в учебните заведения, средства по Плана за въстановяване ще има и за построяването на един народен и три районни STEM центъра. Процедурата за тях бе отворена преди дни - на 12 януари със период за кандидатстване до 13 февруари т.г. Идеята е националният STEM център в София да подпомага и съветва построяването STEM среда в учебните заведения, като основава модел за учене, подготовка, работа с научноизследователски способи и принадлежности. В трите районни центъра пък, които ще се намират в съществуващите училищен бази в селата Ковачевци и Ястребино и в град Хисаря, ще се провеждат конференции, семинари и обучения на учители. 

" Прекрасно е, че се съобразявате и че няма да има наложителни условия за всички. Има обаче измама - минимални показатели в сегашния миг не значи минимални индикатори след 3 година По-добре е да се разпише какво може да прави техниката тогава, а не с какви индикатори да е ", разяснява Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура. Той за следващ път моли да има равнопоставеност сред учебните заведения - тези със извоювани към този момент план в региона на STEM, които дърпат останалите напред, да не бъдат оставени за най-после с двойно по-малко финансиране. " Нужна е масирана осведомителна акция. Не очаквайте шефовете да знаят какво мислите вие. 2500 дректори са 2500 отзиви - един ще желае да ремонтира тоалетна, различен - постройка. Тоалетната не е STEM, тя е от бюджета на държавата ", съобщи той.

 

КОГА ЩЕ съдебна експертиза ПРЕПОДАВА STEM?

В полемиката се откри още един проблем - по кое време ще се преподава STEM, в случай, че часовете по естествени науки и ИТ не доближават. " В видовете образователни проекти, по които учат всички възпитаници, няма образователен предмет информатика, с изключение единствено на 2 часа информатика в 8 клас в математическите гимназии. Информационните технологии са половин час седмично. Какви образователни цели ще се реализират? ", попитаха от Сдружението на математическите и природоматематическите гимназии. Оттам дадоха за образец, че при 34 часа претовареност на един гимназист, в 8 и 9 клас той има по 3 часа математика, а в 10 клас - по два часа. За природните науки пък остава единствено час и половина на седмица в 9 и 10 клас. 

" Правим опит в математически гимназии да въвеждаме професионални паралелки с ИТ, но законът за професионално образование не е пипан от години в частта му за образователния проект. Ако в 9-10 клас съумяваме с факултативната подготовка, във 11 и 12 клас относителния дял на професионалната подготовка е 70% от общия брой часове. Т.е. огромна вреда за фундаметенталната област ", разясниха още оттова, призовавайки да се даде право на избираеми часове в професионалните паралелки според от интерсите на учениците.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР