Училищата са основен двигател на пандемията. И не само за

...
Училищата са основен двигател на пандемията. И не само за
Коментари Харесай

Математикът и преподавател Лъчезар Томов предложи пълен локдаун, за да спрем вируса

" Училищата са главен мотор на пандемията. И освен за България, това сподели и Карл Латербах за Германия. Има проучвания от Корея, Индия, Съединени американски щати. Децата са в огромен % безсимптомни. Ако открият, че дете е инфектирано, то е тъй като е имало признаци. Това значи, че е минало доста време. През това време към него има други безсимптомни, чиито родители също не са карантинирани. Те отиват в офисите ", съобщи в ефира на " Здравей, България " математикът и учител в департамент " Информатика " към Нов български университет Лъчезар Томов.

Той е на мнение, че в случай че има доста инфектирани, които са преболедували и имат антитела, те би трябвало да образуват предпазен вал и да стартира закъснение. Такова нещо обаче се е забелязало едвам при затварянето на учебните заведения.

" Ако хората бяха по-стриктни и карантинираните деца си стояха у дома, както и техните родители, щяхме да следим това закъснение по-рано. Ако затворим за 2-3 седмици всички учебни заведения и молове, ще имаме доста внезапен спад на инфектираните ", счита Томов.

Той е пресметнал какъв брой са инфектираните българи, като съгласно него долната граница при данни от преди седмица е 220 хиляди. Вероятно имало към още 70 хиляди. Според него приблизително дневно се заразяват към 5000 души. Томов е на мнение, че страната би трябвало да се затвори, а когато намалеят случаите да се отвори още веднъж, само че поетапна – както се прави в Ню Йорк.

" Щяхме да имаме по-малко инфектирани, в случай че имахме различен метод. Колкото повече са инфектираните, толкоз по-бързо ще се повишават и смъртните случаи. Отношението е 3:1, от трима умряли един е с ковид ", изясни Томов.

За две седмици напред той предвижда над 3000 умряли. Математикът е на мнение, че в случай че ограниченията от лятото насам бяха по-строги, към 5000 живота биха могли да бъдат избавени.

" През юни бяхме стигнали доста ниски равнища на инфектирани. Според мен просто прибързахме. Разрешаването на баловете също беше огромна неточност. Оттам потегли нашата зараза тогава. Ако се бяхме задържали още малко, можеше да паднем на 0 и да стоим 2-3 месеца по този начин. През това време можеше да укрепим карантинирането на идващите извън и тестването на туристите. Сега щяхме да имаме напълно друга траектория ", изясни Томов.

Според него ръководещите са мислили положително за пандемията, а е трябвало да ръководят по отношение на най-лошия сюжет. Математикът е на мнение, че страната закъснява с ограниченията за затваряне.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР