Училищата и детските градини в Монтанско пламнаха от въшки, а

...
Училищата и детските градини в Монтанско пламнаха от въшки, а
Коментари Харесай

Пазете се! Училищата и детските градини в Монтанско пламнаха от въшки

Училищата и детските градини в Монтанско пламнаха от въшки, а най-честите случаи на инфектирани са измежду младежите, научи организация BulNews. Затягането на контрола и битката с кръвосмучещите паразити към този момент е реалност, като с родителите към този момент са извършени срещи в детските и образователните заведения и им е обяснено за казуса.
Хайките за въшки в учебните заведения и детските градини са по инструкции на експертите от районната здравна ревизия в регионалния град. Издадени са наставления за стягане на контрола в образователните заведения. Медицинските лица пък прецизно ревизират дали има инфектирани, а класните ръководители в детайли коментират методите за предварителна защита и надзор.
Здравните инспектори от Монтана допълниха, че в осъществяване на предписанията ежемесечно в дирекция „ Надзор на заразните болести” се получава настояща информация за прегледаните деца. Оказало се, че през септември броят на прегледаните деца е 23 745, като инфектирани с въшки са били 69.
Въшлясалите деца в учебните заведения са 64, а тези в детските градини – 5.
Експертите напомнят, че въшките са кръвосмучещи инсекти, паразитиращи по хората и животните с непрекъсната телесна температура, върху които прекарват целия си живот. По хората паразитират главова, дрешна и срамна въшка. Главовата въшка e външен паразит и живее в окосмената част на главата. Тялото и е удължено, гръбно-коремно сплескано с размери 2-4 мм. Женската снася яйцата си (гниди) в основата на косъма, покрай кожата, като ги залепва доста крепко. Най-много са гнидите в тилната област и зад ушите, само че при мощно опаразитяване се намират по всички елементи на главата. Яйцата са с бяло- жълтеникав цвят с удължено-овална форма. Около седмица след снасянето на яйцето, развилата се в него млада въшка се излюпва. Току-що излюпената въшка е белезникава, съвсем транспарантна, и мъчно може да се открие в косата. Около час по-късно тя е в положение да смуче кръв. За 18-20 дни след излюпването се появяват полово зрели мъжки и женски.
Въшките смучат кръв благодарение на хоботче, ситуирано в предната част на тялото, по няколко пъти дневно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР