Училищата и детските градини и ясли остават затворени до 12

Училищата и детските градини и ясли остават затворени до 12 ...

Училищата и градините остават затворени до 12 април.


Училищата и детските градини и ясли остават затворени до 12 април - новият срок. Образователната система очакваше заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за удължаване на противоепидемичните мерки, която вече е факт.

Удължаването на принудителната ваканция в училищата бе очаквано. Преди дни в писмо до училищните директори просветният министър Красимир Вълчев ги уведоми, че най-вероятно неприсъствената форма на обучение ще продължи до 13-ти април. 

Затворени до 12 април остават в София и яслите и детските градини, като заповета важи и за частните детски заведения. Вероятно градините, които се управляват от общините, ще останат затворени в цялата страна. Още не е ясно как и кога ще започнат да функционират защитени градини, както обяви преди дни социалният министър Деница Сачева. Идеята е те да поемат децата на служители, които са на първа линия в борбата с коронавируса - лекари, полицаи, военни, както и на заетите в сектори като банки, куриерски фиирми и др, които продължават да работят. 

Не е ясно как ще се урежда въпросът с принудителните отпуски на учителите в градините и яслите, където не се работи дистанционно. Както "Сега" писа, възможно е хората да ползват платения отпуск, а ако го изчерпят - да минат в неплатен, като получат конпенсация на загубата на доход под формата на ДМС. 

Източник: segabg.com