Училищата-гнезда пък започнаха прием на хартиен носителПрез миналата година 33%

...
Училищата-гнезда пък започнаха прием на хартиен носителПрез миналата година 33%
Коментари Харесай

Гимназиите приемат заявления онлайн от днес

Училищата-гнезда пък започнаха банкет на книжен притежател

През предходната година 33% от седмокласниците аплайваха електронно

Кандидатите за профилирани и професионалните гимназии ще могат за втора година да подават заявки и онлайн, вместо на книжен притежател, оповестиха от Министерство на образованието и науката.

Електронната система отваря през днешния ден, като в това време и училищата-гнезда, избрани от районните ръководства на образованието (РУО), ще стартират да одобряват документи на книжен притежател.

Родителите, които изберат електронно заявление, няма да могат да подават на книжен притежател и назад. През предходната година 33% от седмокласниците аплайваха посредством портала на министерството.

Достъпът до страницата за подаване на документи е посредством входящ номер и неповторим 10-цифрен код, записани в служебната записка за явяване на националните външни оценения. С тях ставаше и инспекцията на резултатите от изпитите.

След влизането в платформата данните на ученика се генерират автоматизирано. Родителите би трябвало да попълнят желаните учебни заведения с определените профили или специалности от специалности, подредени поредно съгласно желанията. Всяка паралелка е настрана предпочитание.
още по тематиката
Изборът става от падащо меню или посредством въвеждане на 4-цифрените кодове на специалностите. Препоръчително е да се попълнят най-малко двадесет, съобразени с резултатите от изпитите. Броят им е безграничен.

Родителите и учениците могат да аплайват за учебни заведения допълнително от една област в страната с обособени заявки. Корекции на към този момент подадени документи не се позволяват, с изключение на в изключителни случаи, като те могат да се вършат единствено в РУО.

Ако ученикът желае да учи в професионална гимназия, наложително би трябвало да приложи сканирано копие на здравно удостоверение, издадено от общопрактикуващия му доктор. Това става с натискане на бутон „ прикачване на здравно (PDF) “, а оригиналът се показва при записването.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР