Хонконг се надига с приближаването на тайфуна Саола

...
Училищата бяха затворени и полетите бяха отменени, тъй като Хонконг
Коментари Харесай

Училищата бяха затворени и полетите бяха отменени, тъй като Хонконг вдигна третото си най-високо предупреждение за буря рано в петък сутринта в очакване на тайфуна Саола, който се очаква да залее града по-късно през деня и може да бъде най-лошата му буря от пет години.

Саола загуби статуса на супертайфун, тъй като ветровете спаднаха от 240 километра в час (150 мили в час) до 220 км/ч (140 мили в час), въпреки че все още остава еквивалент на ураган от категория 4. Преди това бурята засегна части от североизточните Филипини.

Съвместният център за предупреждение за тайфуни прогнозира, че бурята ще се приближи най-много до Хонконг и южната китайска провинция Гуангдонг в петък вечерта, но центърът на бурята ще остане в морето. Очаква се бурята да отслабне, когато се приближи, за да се превърне в еквивалент на ураган от категория 2.

Хонконгската обсерватория (HKO) издаде предупредителен сигнал за буря T8 в 2:40 сутринта местно време в петък сутринта, ескалирайки от по-ниската категория T3 в четвъртък следобед.

Клиенти се редят на опашка в супермаркет, докато супертайфунът Саола наближава, в Хонконг, Китай, 31 август 2023 г. Клиентите се редят на опашка в супермаркет, докато наближава супертайфунът Саола, Хонконг, Китай, 31 август 2023 г. Тайрън Сиу/Ройтерс Клиент минава покрай почти празни рафтове в супермаркет с приближаването на супертайфуна Саола в Хонконг, Китай, 31 август 2023 г. Клиент минава покрай почти празни рафтове в супермаркет с приближаването на супертайфуна Саола в Хонг Конг, Китай, 31 август 2023 г. Тайрън Сиу/Ройтерс

По време на пресконференция в четвъртък следобед главният секретар на Хонконг Ерик Чан обяви, че всички училища ще бъдат затворени в петък, който е определен да бъде първият ден от учебната година за повечето институции.

В зависимост от крайната траектория на тайфуна HKO предупреди, че са възможни по-високи сигнали. Най-високото предупреждение за буря в града е сигнал T10, който последно беше издаден през 2018 г. за тайфуна Mangkhut.

По време на пресконференцията в четвъртък експерти предположиха, че вълната на бурята за Саола може да достигне нива, подобни на наблюдаваните при Мангхут, който уби 10 души в съседен Макао и причини значителни щети в Хонконг.

Преди тайфуна водещата авиокомпания на Хонконг Cathay Pacific спря всички полети до и от Хонконг от петък следобед до събота сутринта, се казва в изявление на авиокомпанията в четвъртък.

„С изключение на CX840/1 септември до Ню Йорк-JFK, всички полети на Cathay Pacific, пристигащи и заминаващи от Хонг Конг между 14:00 часа в петък, 1 септември, и 10:00 часа в събота, 2 септември, са отменени“, каза Cathay Pacific на техния уебсайт.

Cathay Pacific предупреди за потенциални допълнителни закъснения и отмяна на полети „въз основа на метеорологичните условия и пътя на тайфуна в събота сутринта“.

Пътниците ще бъдат резервирани отново за следващия планиран полет, ако текущият им полет бъде отменен или забавен, каза Cathay Pacific. Авиокомпанията също призова клиентите да проверят статуса на полета си, преди да дойдат на летището.

Хонконг не е непознат за тропическите циклони и тайфуните и като цяло има добри резултати през последните десетилетия за преодоляване дори на директни удари с малък брой жертви.

Последното предупреждение T8 беше издадено през юли за тайфуна Talim и три бяха издадени предходната година, според HKO.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР