Училища в 23 държави, с 405 милиона ученици, все още

...
Училища в 23 държави, с 405 милиона ученици, все още
Коментари Харесай

Затворените заради COVID-19 училища все още засягат 405 милиона ученици

Училища в 23 страни, с 405 милиона възпитаници, към момента са отчасти или изцяло затворени поради COVID-19, оповестиха от УНИЦЕФ.

По оценки на Детския фонд на Организация на обединените нации, 147 милиона деца са пропуснали най-малко половината от присъственото си образование.

Някои уязвими деца, най-много девойки, не са се завърнали в учебни заведения, които са отворили още веднъж.

Децата са "скритите жертви на пандемията ", съгласно изпълнителния шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

Макар децата да не бяха толкоз уязвими на най-сериозни здравни резултати от ковид, техният живот беше преобърнат от затварянето на учебни заведения по време на пандемията.

През март 2020 година 150 страни по света бяха затворили изцяло учебните заведения си, а частични затваряния имаше в 10 други.

Две години по-късно в 19 от страните част от учебните заведения към момента са затворени.

В други четири – Филипините, Хондурас, Соломоновите острови и Вануату, минимум 70% от учебните заведения остават затворени, което, съгласно категоризацията на УНИЦЕФ, е цялостно затваряне.

"Виждаме деца, които четяха и смятаха преди, а в този момент не могат, " споделя Ръсел пред BBC News. Тя се притеснява най-много за децата, които не посещават учебно заведение и са изложени на риск от употреба.

"Тъй като фамилиите им са доста небогати, някои деца бяха принудени да станат част от работната мощ, " споделя тя. "Момичетата пък биват принуждавани да подписват ранни бракове, а това е ужасна орис. "

Във Филипините, където за децата даже имаше и ограничавания да играят на открито, дребен брой учебни заведения започнаха да отварят още веднъж през есента, само че множеството възпитаници остават вкъщи.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР