Училища, които в момента са на двусменен режим, ще трябва

...
Училища, които в момента са на двусменен режим, ще трябва
Коментари Харесай

Режат по една паралелка на година в пловдивски училища

Училища, които сега са на двусменен режим, ще би трябвало всяка година да понижават приема с по една паралелка, с цел да може през 2028-а всички деца в Пловдив да учат единствено заран.

Това е заложено в проект на община Пловдив. Министерството на образованието изиска такива стратегии от локалните управи в цялата страна. Срокът за представянето им изтече в края на предходната година. За да се създаде пловдивският 9-годишен проект, са събрани предложенията от всички ученически шефове по какъв начин да се извърши преходът. Както „ Марица ” писа, те всеобщо заложиха разширение на сегашната си база с отделяне на нови класни стаи, дострояване на крила и спомагателни здания. Финансиране за градежи с подобен обсег обаче няма.

В същото време общината и Регионалното ръководство на образованието би трябвало да подобрят изискванията в учебните заведения, които в този момент са на двусменен режим, безапелационен е зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. В момента 26 общински и държавни учебни заведения са на две смени, а общият им брой в града е към 60. В проекта е заложено минаването на едносменен режим да се извърши основно посредством стесняване на приема, само че не шоково - а гладко в идващите 9 година, акцентира Стоянов.

В момента специалистите от общината и РУО оглеждат единствено план-приема след 7. клас, защото той би трябвало да бъде утвърден от РУО до 15 февруари, след което МОН ще има последна дума за броя професионални и профилирани паралелки. Анализът на обстановката все още сочи, че в подтекста на новата политика още тази година няколко учебни заведения ще би трябвало да понижат приема в 8. клас с по една паралелка. Сред тях са Хуманитарната гимназия, СУ „ Св. Патриарх Евтимий ”, СУ „ Св. Паисий Хилендарски ”. Там евентуално мярката ще е и най-болезнена, защото досега паралелките бяха доста мечтани и се пълнеха с високи балове. Това обаче ще би трябвало да се направи и във всички други учебни заведения, където от дълго време е мината границата на рационалното при приема поради базата, с която се разполага, безапелационен е Стефан Стоянов. Той добави, че пренаселването, с изключение на до двусменен режим, води до утежняване на изискванията, което в последна сметка не е в полза на учениците и намалява качеството на образование.

Езиковите гимназии няма да се свиват към този момент. Възпитаниците на ЕГ „ Иван Вазов ” и сега учат на една промяна. А управлението на ЕГ „ Пловдив ” е предложило 2-годишен проект, който е опция на орязване на приема. Към момента няма решение за Националната комерсиална гимназия. Проблемът там е, че тя е държавна и общината не може да въздейства. Общото мнение обаче е, че и там би трябвало да се положат старания за стесняване, сподели Стефан Стоянов.

Тепърва ще се оглежда детайлно приемът в първи клас, който следва през март-април. „ В главните учебни заведения ще има повече благоприятни условия, защото мрежата разполага с над 40 образователни заведения. Това дава по-големи благоприятни условия за избор на родители и възпитаници ”, увери Стефан Стоянов. Освен това в тази степен общината към този момент е направила ходове в поддръжка на политиката, която в този момент би трябвало да подсигурява прекосяване на едносменен режим. Сливането на ОУ „ Душо Хаджидеков ” с бившето ОУ „ Георги Бенковски ” дава опция за последователно разпределение на учениците по-равномерно в двете бази при идентични условия на образование. ОУ „ Алеко Константинов ” пък получи постройката на бившето МУЦТПО, където прави приема на първолаците с наклонност целият начален курс да се концентрира в този корпус, а прогимназиалният да остане в главната постройка.

Свиването на приема обаче няма да подмине друго главно школо, което измежду най-предпочитаните - ОУ „ Кочо Честеменски ”. „ Там се изкушиха да разширят приема, което докара до прекосяване на двусменен режим. Сега би трябвало да се тръгне назад ”, съобщи зам.-кметът. Той добави, че и в други учебни заведения сега обстановката от 1. до 4. клас е сериозна. „ Правят се взаимни отстъпки, само че те не могат да са до безспир ”, предизвести Стоянов.

Трябват 50 млн. за нови здания

Ако на някакъв стадий в идващите 9 година страната обезпечи пари за нови учебни заведения, Пловдив ще желае 50 млн. лв. за нови здания и разширение. Още през есента изпратихме писмо до МОН с този план за потребностите на мрежата, сподели зам.-кметът. В случай че има финансов запас, приоритет съгласно общинския проект за минаване на едносменен режим ще е с парите да се реши казусът в две горещи точки - Математическата гимназия, която в този момент дели една постройка с ОУ „ Драган Манчов ”, и Хуманитарната, която пък е в обща постройка с ОУ „ Екзарх Антим I ”. Проектът за нова МГ отлежава към този момент десетилетия поради липса на средства за градеж. По отношение на концепцията да се прави нова постройка в двора на Хуманитарната, в която да се отдели главното школо, Стефанов акцентира: „ Училищата са проектирани и позиционирани по избран метод в кварталите. Дострояване ще отнеме от двора и още веднъж ще провокира пренаселване, само че по различен метод. Може да повлияе върху трафика, върху качеството на живот в региона. Затова би трябвало да се произнесат и урбанисти. Ако се мисли за разширение, е необходим спор ”.

Запитан дали няма запас от неизползвани сега здания, които биха могли да се дадат на проблематичните учебни заведения, Стоянов изясни, че съвсем не е разполагаем. В същото време не отхвърли, че в регион „ Южен ” има школо с цяло свободно крило. Трябва обаче да мислим в по-дългосрочна вероятност. Градът пораства към периферията и след години това ще се усети с приток към учебните заведения по кварталите, както към този момент се вижда в детските градини ”, сподели зам.-кметът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР