Учи ли се от историята си човечеството или периодично повтаря

...
Учи ли се от историята си човечеството или периодично повтаря
Коментари Харесай

3 книги за уикенда

Учи ли се от историята си човечеството или от време на време повтаря остарели неточности, и се върти в повтарящи се цикли? На фона на протичащото се по света сме склонни да приемем второто за отговор. Което не ни пречи да обръщаме взор епохи обратно с любознание. Както вършат и трите книги за този уикенд.
 3 книги за уикенда от Елинор Катън, Силвия Вакари и Мелиса да Коста
3 книги за уикенда

Нови и завладяващи заглавия

" Проблемът Спиноза "

Алфред Розенберг е един от правилните хора на Хитлер и идеолог на нацизма. Вярванията му за превъзходството на арийската раса обаче са сложени под подозрение още когато е 16-годишен. В учебно заведение е осъден да наизусти пасажи от автобиографията на Гьоте и с смут открива, че обичаният му немски създател е бил превзет от философията на Барух Спиноза - еврейски мъдрец от XVII век.
 Снимка 660870

През целия си по-нататъшен живот Розенберг не намира решение на " казуса Спиноза ", а историята му е преплетана с тази на самия Спиноза, отстранен от единствената общественост, която познава, на 34-годишна възраст поради необикновените си хрумвания.

Изд. Колибри, 26 лева

" Клитемнестра "

В последните години новите прочити на древногръцки легенди стават все по-актуални. Констанца Касати предлага своя взор към историята на брачната половинка на древногръцкия цар Агамемнон и отмъщението, на което тя е подготвена за всичко, породено й от него. Клитемнестра е сестра на хубавата Елена, само че се гордее най-много с мозъка си и вярването, че може да е по-добър държател от всеки мъж.
 Снимка 660869

След като убива първия й брачен партньор и новородения й наследник, Агамемнон се дами за Клитемнестра, която е принудена да следи безучастно закононарушенията и жестокостта му. Когато обаче той принася личната им щерка Ифигения в жертва на боговете, Клитемнестра възнамерява да му отмъсти.

Изд. Сиела, 23 лева

" Апокрифният живот на Франциск от Асизи "

Романът на Максимилиано Фели споделя за живота на най-почитания светец в Италия - свети Франциск от Асизи, чието име за първи път в историята на папството одобри сегашния папа Франциск. Историята ни връща още в ранните години на Франциск, роден в Асизи в богато семейство. Като юноша той не страни от нищо, което влече и връстниците му - прави закононарушения с бандата си, отдава се на разгул и мечтае да е рицар.
 Снимка 660868

След като взе участие в борба сред Асизи и Перуджа, Франциск едвам оцелява и ненадейно трансформира живота си. Раздава имуществото си на бедните, оказва помощ на най-нуждаещите се, възвръща разрушена черква и живее в беднотия. Орденът му обаче събира от ден на ден почитатели.

Изд. Персей, 25 лева.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР