Учете албански, албанският е език на бъдещето, пише в заглавие

...
Учете албански, албанският е език на бъдещето, пише в заглавие
Коментари Харесай

Призив в парламента на Северна Македония: Учете албански, защото е езикът на бъдещето!

" Учете албански, албанският е език на бъдещето ", написа в заглавие скопският вестник " Вечер ", като цитира изявление на депутата Артан Груби по време на полемики в комисии на Народното събрание на Северна Македония.
Албанският език е език на бъдещето, декларирал Груби на съвещание на парламентарната комисия за евроинтеграция, на която се обсъждаха евроинтеграционните процеси на Република Северна Македония след срещата на Европейския съвет този месец, на която страната не получи дата за договаряния, оповестява " Вечер ".
Тази забележка на Груби бе направена откакто депутатите от опозицията реагираха, че нямат слушалки за превод, които са нужни, защото комисията се води на албански език. Груби изискал от парламентарните служби да се обезпечат слушалки за всички депутати.
Вестникът отбелязва, че остри диспути, придружени от чести спирания на изявленията, е имало в парламентарната комисия по външни работи, на която се обсъждал отчетът на външния министър Никола Димитров за досегашните евроинтеграционни процеси в страната.
Димитров припомнил, че 14 години страната е претендент за участие с 10 рекомендации за начало на договаряния и нарекъл кандидатурата за участие на Скопие " необикновен случай ".
Димитров декларирал, че през 2001 година, когато страната подписа Споразумението за стабилизиране и асоцииране с Европейски Съюз, тя е била в една група с Хърватия, а най-хубави шансове страната да стартира договаряния е имало през 2012 година, когато група страни оказвали напън по този въпрос.
Димитров оценил, че Европейски Съюз от този момент няма същинска воля за разширение, защото е зает с доста въпроси като мигрантската рецесия, Brexit и рецесията с върховенството на закона в някои страни членки, което съгласно него трансформира и техния подтекст.
След вчерашното си еднодневно посещаване в Северна Македония специалнитят делегат на държавния секретар на Съединени американски щати Матю Палмър ще бъде през днешния ден в Прищина, оповестява в. " Слободен щемпел ".
Съобщавайки за визитата, посолството на Съединени американски щати в Прищина осведоми, че Матю Палмър ще държи тирада в националната библиотека на Косово пред студенти и представители на неправителствения бранш.
Кабинетът на косовския президент Хашим Тачи заяви, че Тачи ще се срещне с Палмър в 13.30 часа в президентския кабинет. Медиите осведомят, че американският посланик ще има срещи и с други държавни и политически представители, въпреки да няма публични информации за такива срещи.
Според " Газета Експрес " Палмър няма да се срещне с водача на придвижването Самоопределение Албин Курти, който чака да получи мандат за сформиране на новото държавно управление на Косово, откакто неговата партия завоюва предварителните парламентарни избори на 6 октомври. Причината за това е, че Курти бил отвън страната, въпреки да няма информации къде се намира.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР