Ученият Джерард Чешър от Бристолския университет в Англия разгада езиковата

...
Ученият Джерард Чешър от Бристолския университет в Англия разгада езиковата
Коментари Харесай

Британски учен разчете загадъчния ръкопис на Войнич

Ученият Джерард Чешър от Бристолския университет в Англия разгада езиковата система на ръкописа на Войнич, заяви сп. Romance studies.

По мнението на учения, манускриптът е написан на умрелия проторомански език, който бил публикуван в цялата европейска част на Средиземноморието. Чешър превел няколко изречения от ръкописа.

Той заключил, че знаковата му система е по-сложна и по-малко интуитивна спрямо други писмености. С това се изясняват рядкостта й и бързото й остаряване. В ръкописа е употребявано комбиниране на умрели езици, в това число всекидневен латински. Сред другите неповторими характерности на манускрипта са съществуването на незнайни знаци, неналичието на специфични препинателни знаци и наличието на двойни съгласни, като дифтонги, трифтонги, квадрифтонги и даже квинтифтонги, които се употребявали за обозначаване на избрани звуци.

Чешър счита, че за дешифриране на ръкописа е нужно да се опознаят граматически правила. Той изследвал разнообразни разновидности на основни знаци, употребявани в ръкописа, и сходството им с необятно употребявани знаци в актуалните езици. Освен това превел текстове, съпровождащи изображения в ръкописа. Оказало се, че текстовете са отдадени на къпането, медицинските растения, вулканичните изригвания, астрологията и други тематики.

Ръкописът на Войнич е написан през 15-и век от незнаен създател. Артефактът е открит през 1912 година от антикваря Уилфрид Войнич във Вила Мондрагоне.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР