Учениците ще се обучават с дигитални учебници и платформа, разработена

...
Учениците ще се обучават с дигитални учебници и платформа, разработена
Коментари Харесай

Откриха гимназия по програмиране в Бургас

Учениците ще се образоват с цифрови учебници и платформа, създадена от софтуерните компании Microsoft и Гугъл, съчетана с безвредна виртуална среда за самостоятелен достъп

Два хуманоидни робота посрещнаха учениците, учителите и гостите при разкриване на Професионалната гимназия по програмиране в Бургас (снимка: Мусала Софт)

Професионална гимназия по компютърно програмиране и нововъведения бе открита през вчерашния ден в Бургас. Учениците и техните родители , учители те и формалните посетители бяха посрещнати от два хуманоидни робота, софтуерът за които е създаден от българската компания Мусала Софт.

В гимназията ще учат деца освен от Бургас, само че и от София, Шумен, Добрич, Варна и други градове от страната, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. ИТ компании ще спомагат за образованието по облачни технологии, роботика, изкуствен интелект, блокчейн технологии и киберсигурност.

„ Такова учебно заведение мъчно се вижда и в западните страни. То разполага със своя компания и учебно настоятелство, в което са поканени най-големите съгласно класациите ИТ организации ”, сподели по време на откриването министър-председателят Бойко Борисов.

Лабораторията на профилираното учебно заведение разполага с промишлени подготвителни роботи и личен хуманоиден робот – модел „ Pepper ”. Във всяка класна стая ще се работи с тъчскрийн екрани с две операционни среди – Android и Windows, разясни шефът на гимназията Димитрина Тодорова.

Учениците ще се образоват с цифрови учебници и цифрова платформа, създадена от софтуерните компании Microsoft и Гугъл, съчетана с безвредна виртуална среда за образование на всеки възпитаник, с самостоятелен достъп. Освен компютърни науки, в ИТ кампуса ще се учи задълбочено и британски език.

Новата гимназия в Бургас осъществя идея за учебно заведение на технологиите на бъдещето (снимка: МОН)

„ Вярваме, че качественото ранно обучение по осведомителни технологии е решаващо за това децата да бъдат добре готови за специалностите на бъдещето ”, показа във връзка откриването на образователното заведение Елена Маринова, президент на Мусала Софт, която е една от петте компании-членове на учебното настоятелство и интензивно ще взе участие в планирането на всички действия.

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения ще образова ИT фрагменти с висока добавена стойност. Училището ще приготвя експерти в професионално направление „ Компютърни науки ”, специалност „ Програмист ”, специалности „ Програмно обезпечаване ” и „ Приложен програмист ” с интензивно проучване на британски език, като срокът на образование ще бъде 5 години с банкет след приключен седми клас.

Учениците и от двете професионални посоки ще учат актуалните програмни езици C, C++, Java Script, C Sharp и.net. В образователните стратегии ще бъде заложено учениците да придобият характерни познания и умения в областите хардуерен дизайн, облачни технологии, роботика, изкуствен интелект и киберсигурност, чрез в допълнение заложени часове в образователния проект.

Обучението ще бъде фокусирано върху практиката с работа по съответни проблеми в особено оборудвани зали. Училището ще работи в тясно съдействие с някои от водещите компании в областта на осведомителните технологии  и представители на академичната общественост. Целта е учениците да разпрострат оптимално капацитета си и да придобият действителни на практика умения.

Такова учебно заведение мъчно се вижда и в западните страни, съобщи министър председателят Бойко Борисов

Във високотехнологичния кампус към този момент са записани 108 възпитаници. Гимназията е оборудвана с най-модерна техника – компютри, 3D принтер, мултимедийни екрани и интерактивни дъски, система за видеоконферентни връзки, роботизирани системи и други

Министър Красимир Вълчев изясни, че профилът на учебното заведение в най-голяма степен синтезира потребностите на бъдещето. Той подчертава, че през идващите десетилетия децата не просто би трябвало да са ползватели на цифрови услуги и устройства, само че да бъдат и основатели на наличие.

„ От това зависи дали ще бъдем разрастваща се страна и дали ще преминем през епохата на цифровите трансформации по най-успешния метод. През идващите десетилетия нововъведенията в образованието от ден на ден ще потеглят от учебното заведение, от учителите и учениците ”, добави министърът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР