Учениците ще получават отсъствия от час и по време на

...
Учениците ще получават отсъствия от час и по време на
Коментари Харесай

Пишат отсъствия и при дистанционното

Учениците ще получават отсъствия от час и по време на отдалеченото образование, изясни пред " Стандарт " Диян Стаматов, шеф на 119 СУ и ръководител на работодателската организация в образованието. Със заповед на министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов всички възпитаници от 8 до 12 клас минават на отдалечено преподаване. За разлика от края на предходната образователна година по време на изключителното състояние обаче, в този момент за неприсъствие в час към този момент ще се пишат неизвинени отсъствия, в случай че ученикът фактически е болен. Оценки ще се слагат едвам след 15 дни, в случай че карантината продължи и децата учат неприсъствено. В противоположен случай, в случай че се върнат в клас, ги чакат проби по всички предмети, с цел да получат оценки, разясни Стаматов. Оценяването и писането на отсъствия ще става единствено посредством електронните дневници, а родителите ще получават информация на мобилните си телефони.
Стаматов разясни, че към момента не е ясно по какъв начин ще се развие обстановката със затварянето на учебните заведения, само че той към този момент има учители, които преподават и в прогимназията и желаят отпуск, защото децата до седми клас не са минали на онлайн режим. " Нямам право да не им го дам, само че би трябвало да диря заместници. Най-вероятно ще натоваря с изключителна претовареност сътрудниците, които не се тормозят да преподават контактно ", разясни той. Учителите, които преподават и на гимназисти, и на учениците в главното учебно заведение, ще могат да дават отдалечените си уроци от кабинетите, където разполагат с преносими компютри.
В същото време просветният министър Красимир Вълчев съобщи, че учебните заведения би трябвало да са последните, които ще затворят. Той разясни, че МОН е дало позволение на всички учебни заведения, които желаят да преминат на онлайн образование, да го създадат, и че към този момент има четирима умряли от Ковид-19 преподаватели от началото на образователната година. Засега образователната стратегия няма да се усъвършенства и няма да се понижава броят на часовете.
В същото време частни образователни центрове и школи обявиха в отворено писмо, че няма да заплащат налози, в случай че им бъде неразрешено да правят активността си. Като една от екстравагантните хрумвания, които бе препоръчана, бе учителите да вземат уроци с децата в сладкарниците, които към момента не са затворени. Много от центровете, които приготвят възпитаници за изпити след 7 и 12-ти клас, взеха решение да преминат онлайн. В същото време обаче тези, които обгрижват по-малки възпитаници, които не са на занималня, или организират езикови курсове, се тормозят по какъв начин могат да работят. Родителите, които към този момент са изчерпали отпуските си, не са в положение да гледат децата след прибирането от учебно заведение, а занималните би трябвало да затворят, разясняват създателите на откритото писмо.
" Каква е логиката да се затварят частни просветителни институции, носещи голяма принадена стойност за цялата българска нация и страна, а да се оставят отворени малки врати за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложби и други публични мероприятия в присъствена форма, културни и развлекателни мероприятия, интернационален шампионат по тенис Sofia Open 2020, както и всички заведения за хранене и развлечения? ", питат от Асоциацията на езиковите центрове в България в отворено писмо до институциите и медиите. Оттам декларират изрично, че до момента са спазвали прецизно всички наставления и противоепидемични ограничения на министерство на опазването на здравето - в класните стаи децата са по едно на чин, на разстояние от 1,5 м, през избран интервал се прави стерилизация на стаи и коридори, влизането и излизането в класните стаи става без децата да се засичат и така нататък " При непрекъснатите, десетки инспекции от страна на РЗИ, постоянно до момента сме били изрядни на 100%, като даже сме получавали похвали от тях ", показват езиковите центрове. В отговор на изразеното терзание от министъра на опазването на здравето в утринния блок на Българска национална телевизия, че в езиковите центрове има разбъркване на деца от разнообразни учебни заведения и класове, което съставлява евентуална заплаха за разнасяне на вируса към държавните учебни заведения, те акцентират, че написаните от РЗИ ограничения, които съблюдават прецизно в класните стаи, обезпечават неналичието на условия за предаване на вируса. " В частните езикови центрове няма събиране на деца в междучасията, каквото е всекидневно за държавните учебни заведения ", акцентират от Асоциацията. И допълват, че евентуално тъй като не " дрънчат " с тенджери, техните проблеми не се виждат.
Частните школи допълват също, че заповедта на министъра позволява разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки в междучасията, а не позволява разбъркване на доста по-малък брой възпитаници при съблюдаване на противоепидемичните ограничения в школите, където децата са от 6 до 10. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР