Учениците ще могат да провеждат учебни часове не само в

...
Учениците ще могат да провеждат учебни часове не само в
Коментари Харесай

Учебни часове ще се провеждат и в библиотеките

Учениците ще могат да организират образователни часове освен в театри, музеи и галерии, само че и в библиотеки. Това планува стратегия на просветното министерство, чиято цел е да образува у подрастващите отношение към четенето. Днес министрите на образованието и на културата Красимир Вълчев и Боил Банов подписаха съглашение за съдействие - трето подред, което би трябвало да разшири просветителната среда на младежите. Първото бе за музеите, второто - за културните институции като цяло.

" Нямаме потребност от особено съглашение, само че задачата на това да го създадем обществено е да сложим акцент и да разпространение новия модул на програмата. Днешните деца ще развият пълностоен микс от компетентности, единствено в случай че към тях включим и изкуството, до което могат да се допрян посредством културните институции. Това може да се случи, и в случай че имат пълноценна отзивчива подготвеност - тя е в основата на всички компетентности, а в нейната основа е четенето. Факт е, че през днешния ден имаме проблем с това да мотивираме децата да четат, да четат книги, да четат по-задълбочено ", стимулира се просветният министър Красимир Вълчев. Той призна, че с едно посещаване децата надали че прочетат доста книги, само че в случай че прекарат повече време в сходни институции, има по-голям късмет у тях да се образува отношение към четенето и да се научат да търсят информация.

По въпросната стратегия " Бибилиотеките като просветителна среда " ще се финансират визити на възпитаници в библиотеки, в които те ще могат да организират както наложителни, по този начин и и избираеми часове. Ще се позволява финансиране още за основаване на кътове за четене, за закупуване на книги, продан на опит сред учители и библиотекари и така нататък Програмата към момента не е подготвена и не е ясно какъв брой учебни заведения ще се включат в нея, както и какъв брой възпитаници ще имат шанса да учат уроци в библиотеката. Не са направени и критериите за кандидатстване, само че желанието на МОН е да има районен принцип, т.е от програмата да се възползват учебни заведения от всички 28 области у нас. Първоначално ще се стартира с 300 хил.лв., като при интерес от школата финансирането може да се разшири.

М.г. по програмата за културните институции като просветителна среда бяха отпуснати 460 хил.лв. С тях на музей, изложба или спектакъл са отишли едвам 7 хиляди деца от 226 учебни заведения, което и министърът призна, че не е задоволително. " Нищо не пречи и в този момент учебните заведения да провеждат визити в библиотеки на своите възпитаници, само че това е метод да ги предизвикваме. Все отново вършим крачка, която считаме за разумна и нужна ", разяснява Вълчев. Според него библиотечно-информационното обезпечаване би трябвало да се развива посредством сливане в мрежа и шерване на всички библиотечни резурси.

 

ОБХВАТ

Само 1386 учебни заведения от общо 2277-те държавни и общински школа у нас разполагат със лична библиотека. 891 от тях въобще нямат такава. Някои учебни заведения имат единствено 30 книги, други - над 50 хиляди, заяви министър Вълчев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР