Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище

...
Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище
Коментари Харесай

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни по семейни причини с бележка от родителя

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от учебно заведение по фамилни аргументи с записка от родителя. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. В момента тези дни са до три с молба към класния началник и още седем, само че единствено със глоба на шефа на съответното учебно заведение.

Цветелин Атанасов е татко на петокласничка. Той утвърждава измененията, които готви просветителното министерство. „ За мен промяната, с която се дават повече дни за неявяване от учебно заведение, е потребна и комфортна. Това ме облекчава по някакъв метод ”, разяснява той.

Допълнителните пет дни за опрощение с записка от родител ще влязат за публично разискване идната седмица, изясни министърът на образованието.

„ Оказа се, че за родителите, изключително при по-малките възпитаници, е много мъчно при всяка една обстановка, при която има неразположение при детето, недобра форма за дадения ден за учебно заведение, да посещават персоналния доктор и да извиняват отсъствия с електронна записка ”, уточни Цоков. 

До концепцията за измененията от Образователното министерство стигат след редица срещи с наставнически организации и специалисти. Ирина Манушева е основател на петиция, с която родители упорстват здравната записка да не е единственият документ за неявяване, изключително когато става въпрос за фамилни аргументи. За два месеца са събрани над 8 хиляди подписа.

„ Смятам, че увеличението на броя дни по фамилни аргументи, е едно извънредно, елегантно и практично решение, което ще облекчи освен родителите, само че и учебните администрации, както и лекарите. Най-вече, ще ни приближи до схващането, че в центъра на просветителния развой, във всички негови аспекти, би трябвало да стоят ползите на детето ”, изясни Манушева.

Очаква се 15-те дни да влязат в действие най-рано до месец и половина.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР