Учениците се увеличават и те са повече от предходната година,

...
Учениците се увеличават и те са повече от предходната година,
Коментари Харесай

По-малко закрити паралелки и повече кандидати извън София, сочат резултатите от първото класиране за гимназиите

Учениците се усилват и те са повече от миналата година, което е от извънредно значение. За идната образователна година са планувани 338 паралелки, от които 229 са профилирани, а останалите професионални. Тази година имаме повече претенденти, които са подали заявление за присъединяване в първия стадий на класирането - 747 възпитаници, които аплайват от други градове на страната, защото столичната просветителна система е извънредно богата на благоприятни условия.

Това разяснява на конференция началникът на Регионалния инспекторат към Министерството на образованието в София-град Ваня Кастрева, на която бяха показани резултатите от първото класиране за гимназиите след 7 клас, съобщи кореспондент на Novini.bg.

,,При нас постоянно е доста динамично. За наша наслада закриваме много по-малко паралелки и в същото време имаме много претенденти - към 240 повече от райони отвън София-град. В тази връзка по-големият % некласирани възпитаници са учениците от страната, само че пред тях постоянно ще има и други възможности'', увери Кастрева и добави, че в столицата не са се класирали 846 възпитаници, а свободните места на този стадий са 684.

Бяха закрити 15 паралелки, от които 11 са професионални, а 4 профилирани, защото за тях имаше под шест възпитаници, класирани на първия стадий. За жал сред тях попаднаха паралелки със предпазени специалности и специалности, от които се нуждае пазарът на труда, като да вземем за пример произвеждане на тапицирани произведения, профил ''локомотиви и вагони'', електрообзавежданета на пътна техника, металообработващи машини. От профилираните паралелки бяха закрити иконономическо развиване, предприемачески профил с румънски език, както и физическо образование и спорт, бе оповестено още на конференцията.

По отношение на рейтинга на учебните заведения преди всичко е Софийската математическа, гимназия, следвана от 73 СОУ ''Владислав Граматик " и учебното заведение към Техническия университет. След тях идват Испанската гимнация, Първа и Втора британска гимназия, 9-та френска езикова гимназия, 22 СОУ и на десето място е 35 СОУ ''Добри Войников''.

,,Най-желани измежду учениците са профилите с непознати езици, стопанска система, осведомителни технологии и програмиране, а най-желаните паралелки са тези с непознати езици, математика и софтуерни науки. Всеки, който е класиран някъде и желае да се запише, би трябвало да отиде в учебното заведение, в което е класирано. В случай че подаде заявление за присъединяване във второ класиране, той ми могъл да се класира, в случай че балът му стигне за това. В най-лошия случай би могъл да се класира на разновидността от първото класиране. Всяко класиране приключва без избор, т.е. то е дефинитивно. Така че дано съответният възпитаник да намерения дали желае да взе участие във второто класиране'', разяснява още Ваня Кастрева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР