Учениците разказват: “По време на карантината имахме много повече свободно

...
Учениците разказват: “По време на карантината имахме много повече свободно
Коментари Харесай

Русенски ученици създадоха биоразградима опаковка със семена

Учениците описват: “По време на карантината имахме доста повече свободно време и обществените мрежи бяха цялостни с DIY хрумвания - по този начин едно от девойките в екипа за първи път направи рециклирана хартия в домашни условия. По-късно, когато тимът ни се образува с помощта на Teenovator, ние взехме решение да вземем тази концепция и да я създадем по-добра. ”

Така се ражда и SeedIt - биоразградима опаковка със наличие на семена, която можеш да засадиш, откакто използваш пакетирания в нея артикул.

“Направи ни усещане какъв брой доста хора изхвърлят боклуците си отвън кошчетата. Започнахме да изследваме тематиката и статистиките, които открихме, ни стреснаха. Стремим се нашата опаковка да е екосъобразна дотам, че даже и изхвърлена отвън предопределените контейнери, да може да се разгради в границите на седмици, а от семената да порасне растение. Така решаваме няколко огромни казуса - този на обезлесяването, на големите количества пластмаса, която не се рециклира, и като цяло замърсяването в града. ”

Учениците срещат поддръжка в Тийноватор - стратегия за основаване на стартъп клубове в българските учебни заведения. Тийноватор сплотява към този момент близо 650 възпитаници от 33 български града. В нея ментори-предприемачи оказват помощ на възпитаници да започват личен бизнес. Тийноватор е основан на учене посредством процедура и е фокусиран върху стимулиране на изобретателното мислене на учениците. В края на образователната година екипите показват първите си стартъп компании пред жури от вложители и това е техният старт в света на бизнеса.

Отборът на Русе, SeedIt, се състои от петима възпитаници - Вихра Македонска от СУПНЕ “Фридрих Шилер ”, Габриела Шанкулова, Ерин Сабриева, Марк Иванов и Рая Маркова от МГ “Баба Тонка ”, а техни ментори са Венцислава Николова - началник на Център за познание в Еконт и Теодора Георгиева- управител Човешки запаси в InMusic.

Идеята на русенския стартъп среща поддръжка и от евентуални клиенти и сътрудници. " Pirin Hill ", фамилен бизнес за чорапи, основан в Русе, декларира интереса си да опакова чорапите си в новаторската опаковка, а " Chilli Hills ", бутикова плантация за люти чушки в България, пък има интерес да си партнира със " SeedIt ", като им дава семена за сорта люти чушки “Български морков ”.

На 20 май учениците ще вземат участие на финалното съревнование на програмата Teenovatorв София и ще показват прототипа си пред жури и още над 500 участници. В прототипа са включени чорапи на " PirinHill " с щемпел на люти чушки, опаковани в биоразградима опаковка със семена на вид люти чушки “Български морков ” на " Chilli Hills ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР