Учениците от 5 до 12 клас в София преминават към

...
Учениците от 5 до 12 клас в София преминават към
Коментари Харесай

Учениците от 5 до 12 клас в София минават на онлайн обучение от 21 октомври

Учениците от 5 до 12 клас в София минават към онлайн образование от 21 октомври, четвъртък според заповедта на министъра на образованието. За най-малките от 1 до 4 клас столичният действен щаб се предлага да продължат присъствено образование най-малко до края на тази седмица, заяви в сряда Столична община.

В 6 общини в Софийска област - Ботевград, Своге, Сливница, Костинброд, Етрополе и Горна Малина - учениците също минават към онлайн образование от 21 октомври.

Данни за заболеваемостта

Регистрираната заболеваемост в София на 14 дневна база е 812 на 100 000 души, е докладвал шефът на Столичната здравна ревизия доктор Пенчев на съвещание на софийския действен щаб.

Актуалните данни за карантинираните паралелки са 4% карантинирани в начален стадий на образование, 7% - в прогимназиален и 8% - в гимназиален. Заради тези данни, както и поради извънредно късия период на въвеждане на заповедта, софийският щаб предлага на министъра на образованието и министъра на опазването на здравето, учениците от 1 до 4 клас в София да продължат присъствена форма на образование най-малко до края на седмицата , а всички останали да преминат на образование в онлайн среда .

Това ще даде опция и на родителите на най-малките възпитаници, които не могат да ги остават сами, да създадат организация, прецизират от Столична община.

Съгласно издадената през вчерашния ден, 19 октомври, заповед на министъра на опазването на здравето присъствените образователни занятия в учебните заведения следва да бъдат прекратени от на следващия ден, 21 октомври.

Детските градини и яслите в София не престават работа присъствено. Регистрираният % на карантинирани деца е малко над 3%.

В идващите дни Столична община ще провежда изнесени пунктове за имунизация на обществени места, които да дадат спомагателна опция за слагане на ваксина

По-рано просветителният министър Николай Денков разгласи, че до през днешния ден следобяд ще бъде решено дали учениците в София ще преминат към онлайн образование поради висока заболеваемост.

При 750 заболели на 100 000 души в община ще се затварят напълно учебните заведения и се минава към отдалечено образование. Предстои да се посочи и дали сходна мярка ще бъде въведена от на следващия ден или от понеделник.

Решенията ще се взимат по общини

Решенията за затваряне на учебни заведения ще се взимат по общини, изясни Денков.

" През последните две седмици има внезапно повишаване на случаите на инфектирани, от месеци нашата грижа в МОН е да осигурим присъствено образование, само че без да подлагаме на висок риск живота и здравето на учениците и учителите. Министерството на здравеопазването има цялостната ни поддръжка, че ограниченията, които подхваща, ще се ползват в нашата система ", сподели Денков.

В момента се актуализират насоките, признати преди 15 септември, с цел да са в цялостно сходство със заповедта от през вчерашния ден, като обновените насоки ще бъдат одобрени от двамата министри, с цел да имат наложителна стойност в системата на предучилищното и учебното обучение.

Зеленият документ към този момент не се планува да бъде въведен в образотавателната система, удостовери още Денков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР