Учениците няма да получават еднократна помощ 250 лева в първите

...
Учениците няма да получават еднократна помощ 250 лева в първите
Коментари Харесай

Управляващите решиха: 250 лв. помощ от 1 до 4 клас няма да има, но обещаха подаръци ще има

Учениците няма да получават еднократна помощ 250 лв. в първите 4 години от образованието си, реши Народното събрание.

Предложението за смяна на Закона за фамилните помощи за деца беше на Българска социалистическа партия, които желаеха да се вкара еднократна помощ за учениците от началния курс на образование от 1 до 4 клас. За да се случи смяната, са нужни 30 млн. лв. в допълнение от държавния бюджет. 

„ За “ законопроекта гласоподаваха 84 народни представители, „ срещу “ -25, „ въздържали се “ - 72, с което той бе отритнат.

" За " бяха Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, а Воля на Веселин Марешки още веднъж ги поддържа. ГЕРБ и Обединени патриоти гласоподаваха разнозначно - въздържал се и срещу.

Дебатът по тематиката обаче беше два часа - стартира от националната статистика по какъв начин възпитаници нямат пари за два чифта обувки, цитира се родното стихотворение за " Дядо Мраз " и стигна до това кой е от Съюз на демократичните сили, кой е от ГЕРБ.

Още първоначално Клавдия Ганчева от ГЕРБ съобщи, че партията ѝ няма да поддържа измененията, защото не е ясно на какъв принцип Българска социалистическа партия дефинира, че децата до 4-ти клас имат потребност от поддръжка спрямо останалите възпитаници и не може да се опълчват децата от 1-ви до 4-ти клас с тези от 5-ти до 12-ти клас.

" Нали Борисов изиска автомагистрала на знанието. На какъв брой скорости живеят нашите деца ", попита Георги Гьоков от Българска социалистическа партия.

Искрен Веселинов от Обединени патриоти обаче се обърна непосредствено към Българска социалистическа партия: " Твърде дълго управлявахте страната, тази беднотия е наследена от вас ", сподели той.

" Подаръци ще има за всички от сърце, дарове ще има, само че не от Българска социалистическа партия ", рецитира той детската песничка.

Хасан Адемов от Движение за права и свободи посочи, че планът е добър, тъй като е стъпка в битката с ранното отпадане от учебно заведение.

И диалогът от обществен мина в партиен.

Спас Гърневски от ГЕРБ попита Българска социалистическа партия какъв брой години са управлявали. " От 3 месеца желаете непрестанно пари, а когато сте на власт не давате. Да ви изброя ли за какъв брой категории искахте пари- пенсии, заплати, учители, лекари, полиция, градушки, облаци. Не давате, а желаете да получавате. Тази политика няма по какъв начин да се схваща. Не сте обществена, социалистическа или социалдемократическа партия, вие сте популистка партия и го потвърждавате всякога “, сподели още Гърневски.

Отвърна му Весела Лечева от Българска социалистическа партия: „ 50 хиляди напущат страната всяка година. Всяка година 20 хиляди деца отпадат от просветителната система. Това е единствено от 8-те години на ръководство на ГЕРБ “, уточни депутатът. „ Хубаво е да се връщате толкоз години обратно, защото бяхте член на Съюз на демократичните сили “, сподели още Весела Лечева. Гьоков също се включи: " След като напуснахте Съюз на демократичните сили се еманципирахте от тях, може би скоро ще би трябвало да напуснете и ГЕРБ, тъй като вървят по същия път ".

Същите тези бяха повторени няколко пъти в границите на два часа, само че най-после решението беше, че еднократната помощ остава единствено за първи клас - 250 лв..
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР