Учениците могат да останат без безплатните плодове и мляко, твърдят

...
Учениците могат да останат без безплатните плодове и мляко, твърдят
Коментари Харесай

Правни спорове лишават учениците от безплатни плодове и мляко

Учениците могат да останат без безплатните плодове и мляко, настояват производители на млечни артикули. Причината е в неуредени връзки сред компании и шефове на учебни заведения.

Доставчиците се оплакват от безпорядък, основан с нова разпоредба.

Учениците от първи до четвърти клас би трябвало да стартират да получават плодове и мляко от началото на идващия месец. Миналата година се даде правото на шефовете сами да избират доставчиците си и да подписват контракт с тях. Старите снабдители обаче апелираха процедурата пред Върховния административен съд, откъдето към момента се чака решение. Така на процедура множеството учебни заведения се оказват с по двама снабдители, съобщи Нова телевизия.

През лятото от столичното 31-во учебно заведение се възползват от правото си да сменят доставчика. Спират се на същата компания, която се грижи и за обяда на учениците.

„ Училищата всеобщо се ориентират към потвърдено работещата към този момент скица - компаниите с които има подписани контракти за прилагане на ученическия стол и бюфет, те да правят доставката и на схемите учебен плод и учебно мляко”, изясни Надежда Николчева, шеф на учебното заведение.

От Асоциацията на млекопреработвателите обаче алармират, че по този начин част от старите компании, доставяли продуктите, ще претърпят съществени загуби, защото договорите им били за период от три години.

„ Продуктите са характерни и не могат да бъдат продадени на главния пазар, тъй като кашкавалът е по 30 грама - никой на пазара не се интересува от 30 грама самостоятелно опаков с етикет”, разяснява Димитър Зоров от асоциацията.

От Държавен фонд „ Земеделие” настояват, че терзанията за закуската на учениците са неоснователни и те няма да останат без нея.

„ Тези учебни заведения, в които имаме кандидатстване за първи път или няма изменение на съответния снабдител, там тези учебни заведения ще получават доставките. „ А останалите учебни заведения, като 31-во, които към този момент са сменили доставчика си с нов, ще би трябвало да изчакат решението на Върховния административен съд. Ако се върне остарялата разпоредба, те ще би трябвало още веднъж да разчитат на служебно назначена компания. Което не искат”, разяснява Иван Капитанов.

„ Тези разпореждания допускаха, че някой различен избира кой да доставя. Той ти го доставя до входа и ти се оправяй. И тогава доста учебни заведения се отказахме от тези схеми. Тъй като нямаме капацитет да осигурим хладилни пространства за предпазване и личен състав, който да раздава”, съобщи още шефът на 31-во СУЧЕМ.

От програмата за здравословно хранене всяка година се възползват половин милион деца. По схемата учебен плод и мляко през новата образователна година са отпуснати от Европейски Съюз 250 милиона евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР