Ученици са посочили на нападателя учителя Самюел Пати, който беше

...
Ученици са посочили на нападателя учителя Самюел Пати, който беше
Коментари Харесай

Ученици посочили френския учител на убиеца му срещу пари

Ученици са показали на нападателя учителя Самюел Пати, който беше обезглавен в петък при ислямистко нахлуване, против което са получили сред 300 и 350 евро, заяви френската антитерористична прокуратура, представена от Франс прес.

Седем души са били изправени пред правораздаването за "съучастие в терористично ликвидиране ". Сред тях има двама малолетни на възраст 14 и 15 години, упрекнати, че против парична сума са показали учителя на нападателя му пред колежа, съобщи Жан-Франсоа Рикар.

"Когато пристигнал край учебното заведение към 14 ч. Абдула Анзоров се опитал да разпознава жертвата си и с тази цел се обърнал към възпитаници ", на които предложил сума от 300 до 350 евро, съобщи Рикар. Двама възпитаници дали на килъра физическо изложение на жертвата и останали с него. Малко преди 17 ч. няколко младежи, свързани с жертвата, показали Самюел Пати на нападателя, до момента в който учителят излизал от учебното заведение, добави прокурорът.

Веднага откакто дал остатъка от обещаната сума, килърът тръгнал след учителя. Според прокурора Анзоров споделил пред първите двама възпитаници, че желае да "унижи и набие " Пати и да го "принуди да желае амнистия " за проявлението на карикатури на пророка Мохамед.

Предявяването на обвинявания на малолетни младежи по отношение на терористичен случай не е нещо извънредно, само че повдига въпроси, акцентира Рикар.

Сред останалите лица, които бяха изправени пред съда, са родител на ученичка (Брахим К.) и ислямисткият деятел Абделхаким Сефриуи, които "са показали учителя като цел в обществените мрежи ". Родителят е разгласил няколко видеоклипа, в които "използвал заплашителни изрази " по отношение на Самюел Пати поради урок за свободата на словото, на който, както той твърди, участвала щерка му и в който учителят употребявал карикатури на пророка Мохамед. Според прокуратурата дъщерята на Брахим К. учи в същия клас, само че този ден не е била на учебно заведение заради болест.

Във връзка с тези видеозаписи Брахим К. е поддържал контакт с нападателя, с който разменяли известия. Според Рикар атентатът се вписва "в подтекста на апел за убийства ", насочен след повторното издание на карикатурите на Мохамед от седмичника "Шарли ебдо " при започване на септември, преди началото на процеса за атентатите в Париж през 2015 година Прокурорът напомни и нападението със сатър, осъществено на 25 септември пред тогавашната редакция на сатиричния седмичник и "три послания " на Ал Каида и на йеменския й клон, които приканват за убийства на лица, свързани с повторното разпространяване на тези рисунки.

След убийството на учителя са стартирани окоро петнайсет следствия за прослава на тероризма, смъртни закани или тласкане към закононарушение, заяви парижката прокуратура.

Мюсюлманите считат всички изображения на пророка Мохамед за осквернение, напомня Ройтерс.

Президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи през вчерашния ден, че Сефриуи е бил директно забъркан в нападението. Днес държавното управление разпусна неговата организация "Колектив Шейх Ясин ", отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР