Ученици от учебна компания VICEM от МГ “Баба Тонка –

...
Ученици от учебна компания VICEM от МГ “Баба Тонка –
Коментари Харесай

Млади математици от Русе с номинация за награда „Зелена личност на 2019“

Ученици от образователна компания VICEM от МГ “Баба Тонка ” – Русе са номинирани за премията „ Зелена персона на 2019 “. Повод е създаденият от средношколците от XI клас план за биопестицид, който е безопасен за пчели и подсигурява развъждането на екологично чисти плодове и зеленчуци. Иновативният способ би лимитирал изгубването на потребните инсекти, за което съществена причина е несъразмерната приложимост на химически пестициди в земеделието в наши дни.
Ръководител на учениците Елена Михайлова, Виктория Пенчева, Михаела Дакова и Виктор Дяков, е Нели Тихомирова, която също е номинирана.
Разработеният артикул спомага за понижаване използването на нездравословни пестициди и съставлява дребни капсули, състоящи се от желатин, вода и етерични масла, които се слагат към корените на растенията и ги защищават от разнообразни вредители. За по-големи аграрни площи слагането на капсулите става автоматизирано посредством дрон, който облита насаждението и пуска нужните капсули за всяко растение. Учебната компания е създала и уеб страница със препоръки към земеделците, който осведоми кои разновидности на биопестицида са най-подходящи за отблъскването на другите вредители.
Припомняме, че образователна компания VICEM от МГ “Баба Тонка ” – Русе стана победител в Х издание на Младежкия конгрес „ Изгряващи звезди ”, където показаха България на Европейското съревнование за най-хубава образователна компания през юли 2018 година в Белград.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР