Ученици от СУ Никола Вапцаров", гр. Приморско впечатлиха със знания,

...
Ученици от СУ Никола Вапцаров", гр. Приморско впечатлиха със знания,
Коментари Харесай

Ученици от Приморско коментираха българското председателство на Съвета на ЕС

Ученици от СУ " Никола Вапцаров ", гр. Приморско впечатлиха със познания, гений и ученолюбивост представители на държавната и локална власт, по време на събитие, отдадено на бъдещото българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. На среща с регионалния шеф Вълчо Чолаков и кмета на Общината Димитър Германов младежите в Приморско за следващ път демонстрираха, че учениците в област Бургас са интелигентни, образовани, будни, с интерес към света, който ги заобикаля, и участващи интензивно във всички значими събития.

С есе на тематика " Какво значи да си жител на Европейски Съюз " и галерия " Приморско - част от европейското семейство " младежите от II до XI клас споделиха своите визии за значимостта на участието ни в Съюза и идното председателство на Съвета на Европейски Съюз. Творбите им, отличаващи се с автентичност и задълбочени знания, впечатлиха присъстващите в залата.

" Вие сте бъдещето на Европа. Фокусът на България по време на председателството е ориентиран към младежите, към вашето развиване, благоприятни условия за образование, реализация, сигурността. Вие сте знаещи и амбициозни, печелите редица надпревари, състезания в сполучливо съревновавание с ваши връстници от други страни в Европейския съюз. От всичко, което показахте и казахте през днешния ден излиза наяве, че вижданията ви за бъдещето на Съюза съответстват с посланията, които ще излъчи страната ни, а точно Европа на консенсуса, конкурентоспособността, кохезията. Вярвам, че вие сте най-хубавите посланици на страната, тези, които с триумфите си ни представяте почтено на всички места по света. Гордея се с вас. ", с тези думи Чолаков се обърна към присъстващите младежи.

По време на срещата учениците научиха още, че страните членки, които извършват председателството, работят в тясно съдействие в групи от по 3 страни. Те дефинират дълготрайни цели и изготвят общ проект, в който се набелязват тематиките и главните въпроси, които ще бъдат прегледани от Съвета в границите на 18-месечен интервал. Общите цели в програмата на Триото, в което България взе участие с Естония и Австрия са съсредоточени върху одобряване на Съюза като мощен фактор на международната сцена, оправомощаващ и защитаващ всички свои жители, осигуряващ независимост, сигурност и правораздаване, работни места, напредък и конкурентоспособност, с ориентирана към бъдещето политика в региона на климата.

" България е една от страните в Европейския съюз с най-древна история. Само в музея в Приморско има стотици артефакти, които свидетелстват за антични цивилизации, обитавали нашите земи. Всичко това ни дава самочувствието, че страната ни като държава-членка има голям принос към културно-историческото завещание на Европа. По време на председателството ни ще имаме опцията да покажем това благосъстояние. Вярвам, че в дълготраен проект това ще спомогне за развиването на туризма и повече задгранични вложения ", разяснява кметът на община Приморско Димитър Германов.

За учениците, отличили се с най-хубави есета в състезанието, община Приморско беше осигурила награди. В срещата присъединяване взеха представители на общинска администрация, Областен информативен център, учители.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР