Ученици от СУ Гео Милев“- Варна участваха в интересен и

...
Ученици от СУ Гео Милев“- Варна участваха в интересен и
Коментари Харесай

Ученици от СУ Гео Милев- Варна участваха в забавен интердисциплинарен урок

 Ученици от СУ " Гео Милев “- Варна участваха в забавен и занимателен интердисциплинарен  урок на тема  " Физиката и математиката в музиката “. Той е част от дейностите по  проект " STEAM в музиката “,   по стратегия " Еразъм+ “ и е квалифициран от трима учители:  Сениха Талиб - физика, Николинка Василева- математика и  Виолина Трайкова -  музика. Целта на урока е да  се покаже   връзката на музиката с физиката при проучване на понятието тон, приложението му в музиката, както и връзката с математиката. 

Основата на STEAM  образованието е  да  се преподават образователните дисциплини не като отделни  предмети, а да  се  интегрират в  образование, основано на действително приложение и опит.

Подготовката стартира още с изработването от учениците на коледни камбанки, които послужиха като основа на извършените опити и демонстрации. 

С помощта на учителите по физика и музика  учениците дефинираха  качествата на звука и откриха връзката сред размера на въздуха в камбанките  и височината на тона.

За да  потвърдят направените заключения, децата разполагаха с кутии с форма на правоъгълен паралелепипед, тяло за което към този момент са учили, и   торбички с пясък, сол, дребни   и по-едри камъчета, които бяха готови от учителя по математика.

Как да обмислен  обема на разнообразни форми,  които не се учат в учебно заведение, децата се досетиха сами. Те  напълниха своите камбанки с пясък или сол, изсипаха наличието в кутии, направиха  необходимите измервания и откриха вместимостта на   камбанките.

Последваха демонстрации с разнообразни музикални принадлежности, с цел да се провери  зависимостта между  височината на тона и  размера на инструмента.

Децата участваха с изключително предпочитание и внимание в урока. А на финала се забавляваха  като създадоха " телефон “ от картонени чаши и конец,  като за следващ път се убедиха в изводите за разпространяване на  звука, до които доближиха посредством разнообразни опити.

           Екипът по плана употребява всяка опция за работа  с учениците, когато те са в учебно заведение, което покачва тяхната мотивация  и предпочитание за учене. Задачата, по която работят в този момент участниците в плана е основаването на  мисловна карта на български учен- жена.Такива карти за свои учени изработват  и останалите възпитаници от партньорските училища  по плана - Естония, Италия, Полша и Унгария. На всички участници в плана предстоят още доста забавни занимания, в очакване пандемията да завърши и те да се срещнат със своите връстници от Европа.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР