Ученици от Средното училище Гео Милев“ във Варна гостуваха на

...
Ученици от Средното училище Гео Милев“ във Варна гостуваха на
Коментари Харесай

Ученици от СУ „Гео Милев“ гостуваха на Окръжен съд – Варна

Ученици от Средното учебно заведение „ Гео Милев “ във Варна гостуваха на Окръжен съд – Варна в границите на почнала през днешния ден самодейност „ Дни на отворените порти “, която се организира годишно по отношение на Деня на Конституцията и професионален празник на юристите – 16 април.

Срещата беше под наслов „ Съдът от близко “, като самобитен хазаин беше арбитър Иваничка Славкова, заместник-председател на институцията и началник на „ Наказателно поделение “. Над два часа продължи срещата с децата, които работят по плана ACTIVE (Active, Critical Thinking, Integrated, Volunteering, Engaged), финансиран от Европейската комисия на стратегия „ Еразъм + ”.

Целта на плана, по който Окръжен съд – Варна също е приел да партнира на СУ „ Гео Милев “, е в дълготраен проект учениците да подобрят функционалната си просветеност, и да разширят познания си за главните човешки права и обвързваните с тях отговорности, както и за общите полезности и действието на обществото.

Съдия Славкова срещна младежите с наказателните каузи, които преглежда Окръжен съд – Варна, както и с присъединяване на децата в този тип правосъдни процеси. Специално внимание беше отделено на така наречен „ Синя стая “ - профилираното помещение за осъществяване на разпити на деца, очевидци, жертви на принуждение или причинители на закононарушения. Съдия Славкова обясни тематиката за наказателната отговорност на децата, ролята на правосъдните заседатели в наказателния развой, както и задачата на наказванията и пътят, по който правосъдният състав доближава до обективната истина. „ Образованието е онази стъпка, с която можем да разтеглим светогледа си и опция да станем положителни хора. За развиването на всеки от нас е значимо да продължи да учи и да осъзнае, че това е развой, който продължава през целия ни живот “, показа арбитър Славкова.



В срещата се включи и Данаил Петков – контрольор „ Охрана на правосъдните здания и контролно-охранителна активност “, който срещна учениците с пропускателния режим и сигурността в Съдебната палата. Той обясни и каква е ролята и функционалността на чиновниците от „ Съдебна защита “ и какво е тяхното присъединяване в провеждането на правосъдни съвещания.

В края на визитата всички възпитаници получиха образец от главния закон – Конституция на България, както и осведомителни брошури „ Кой кой е в съда? “, „ Независимост на правосъдната власт “, „ Защита в цифровия свят “, „ Решаване на разногласия отвън правосъдната зала “ и други.

Следващото посещаване в границите на „ Дни на отворените порти “ в Окръжен съд – Варна е планувано за 18 април, когато студенти от Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър “ ще вземат участие в симулиран правосъден развой по наказателно дело.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР