Ученици от Професионалната гимназия по туризъм Д-р Васил Берон“ във

...
Ученици от Професионалната гимназия по туризъм Д-р Васил Берон“ във
Коментари Харесай

Ученици създават собствен туристически продукт

Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „ Д-р Васил Берон “ във Велико Търново са част от атрактивните туристически атракции в остарялата столица. Училището е единственото в региона с паралелки с профил „ Туристическа анимация “.

„ Учениците учат с огромен възторг дисциплината и демонстрират креативност и хъс за работа. В България няма школа за подобен жанр образование, както да вземем за пример в Русия и Франция. У нас занапред прохожда тази дисциплинираност, само че към този момент имаме трети випуск, който се образова. Целта е учениците да умеят да основават личен туристически артикул, да са истински и да развиват лично мислене ”, разяснява преподавателката Снежана Стефанова, чиято заслуга е този тип образование.

Находчивата учителка прецизира, че в образованието на единадесетокласниците е залегнат обособен модул „ Културна анимация ”, посредством който се цели да се показа културно-историческото завещание по забавен метод като накарат музеите да оживеят.

 sneja „ Тези способи се употребяват най-много от етнографските музеи, както и от членовете на клуб „ Традиция ”, които вършат възстановки на знакови исторически събития. Всеки випуск създава собствен авторски артикул ”, изяснява Снежана Стефанова.

Първата анимация, която създали възпитаниците на гимназията била отдадена на сватбените традиции и ритуалите при кръщене.

„ Пресъздаването на тези обичаи минава през доста сериозна теоритична подготовка. Изваждаме карти на учениците за читалнята в библиотеката и месеци наред четат и вършат изследвания на традиции, нрави, ритуали ”, споделя Стефанова.

Вторият випуск пък се изявил с пресъздаването на средновековно школо в църквата на цар Иван-Асен II „ Св.40 мъченици ”. Всички зрелостници били в одежди на знатни боляри и всеки ден посрещали деца от целодневните занимални. Изнасяли екскурзоводска сказка за Средновековния Търновград. За събитието била обособена дворцова работилница, където били направени корони, украшения, тъкани, медальони след консултация с реставратори. Освен това бил претворен и празник в болярския град с проява на средновековни танци. Организирана била и занимателна игра „ Загадките на археолога ” като участниците е трябвало да търсят скрити артефакти. След тези занимания, всяко дете си тръгвало с болярска диадема за спомен.

„ Стремежът при ексцентричните изяви е екскурзиантът да стане деен участник в събитието ”, акцентира Снежана Стефанова.

Неуморната преподавателка споделя, че сега е в ход създаването на третия артикул. Той ще бъде осъществен по контракт за ученическите практики с Регионалния исторически музей /РИМ/ във Велико Търново. Този път активността на учениците ще е в парк „ Миниатюрите ”, който се намира в местността Френкхисар в подножието на крепостта Царевец и където са ситуирани макетите на най-знаковите обекти в България.

„ Темата е „ Миналото оживява в парк „ Миниатюри ” посредством героите от приказката на България ”. Идеята е учениците да бъдат облечени като разнообразни герои. Пред макета на връх Шипка ще чака опълченец, в долината на розата ще посреща розоберачка с кошница с рози и локум, на варненското пристанище ще има моряк, а римлянин-на античния спектакъл в Пловдив ”, разкрива Стефанова.

Атракцията ще започва през април и ще продължи 10 дни и през юли.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР