Ученици от хорът и оркестърът на едно от най-престижните и

...
Ученици от хорът и оркестърът на едно от най-престижните и
Коментари Харесай

Лауреати от престижното лондонско училище „Уитгифт“ с лятно турне в България

Ученици от хорът и оркестърът на едно от най-престижните и остарели учебни заведения по музика и изкуства в Лондон - " Уитгифт " ще дойдат за лятно концертно турне в България. На 10, 11, 14 и 16 юли, повече от 60 музиканти - възпитаници и преподаватели от Лондон, ще показват разнородни концертни стратегии в София и Варна. С над 420-годишна история и обичаи, учебното заведение е основано през далечната 1596 година от Джон Уитгифт - последният Архиепископ на Кралица Елизабет I.

На 10 юли от 19.00 ч. в зала " България " - Симфоничният оркестър, хорът и Формацията " Уитгифт Акапела " на лондонското учебно заведение ще показват стратегия: Дж. Верди - " Силата на ориста " увертюра; К. Сен-Санс - Концерт за цигулка No. 3; Ф. Шуберт - Меса No. 2 в Сол мажор; Ж. Сибелиус- Концерт за цигулка в Ре минор. Лондончани ще свирят дружно с орекстърът на Софийска филхармония и публично ще закрият фестивалът " Софийски музикални седмици ".

На 11 юли младите гении ще имат специфичен независим концерт навън на особено място - в Царският замък " Врана " от 19.00 ч. Пред защита аудитория ще прозвучат: Е. Елгар - Утринна песен; Ж. Бизе - Песента на Тореадора; Т. Талис - Why Fum`th In Sight; П. Филипс - Bow Down Thine Ear; Й. С. Бах - Концерт в До минор за обой и цигулка; А. Марчело - Концерт за виолончело в Ре минор: 2. Adajio; Р. Вон Уилямс - част от " Песни за Елизабет ", Пиеса за миримба; А. Вивалди - ‘ " Хармонично ентусиазъм ", концерт за 4 цигулки: 1. Allegro; Х. Пърсел - Рондо от Абделазар.

На 14 юли лятното турне ще продължи с концерт в Курортен комплекс " Камчия " край Варна.
На 16 юли във Варна музикантите от " Уитгифт " ще гостуват на " Варненско лято " с концерт в Градската художествена изложба " Борис Георгиев " от 19.00 ч. В програмата: Е. Елгар - Утринна песен; Ж. Бизе - Песента на Тореадора; А. Вивалди - ‘Хармонично вдъхновение` Концерт за 4 цигулки: 1. Allegro; К. Сен- Санс - Концерт за цигулка No. 3: 1. Allegro Non Troppo; Ф. Менделсон - Пиано Трио номер 1; Шуберт - Меса No. 2 в Сол мажор; А. Марчело - Концерт за виолончело в Ре минор: 2. Адажио, Пиеса за миримба; Х. Пърсел - Рондо от Абделазар.

Билети за концерта на 10 юли в зала " България " могат да се закупят от Билетната каса на Софийска филхармония и мрежата на eventim.bg /ТУК/. Входът за останалите концерти в турнето е с предложения.

Лятното турне в България на Симфоничния оркестър, Хора и Формацията " Уитгифт Акапела " на Лондонското учебно заведение „ Уитгифт " включва няколко основни концерта. Солисти в тях ще са лауреати на интернационалните награди и надарени млади музиканти, спечелили стипендии, с цел да учат в консерватория, измежду които двама българи. Сред гостите от Лондон ще бъде известният български цигулар Иво Станков, който е и учител в влиятелното учебно заведение в музикален департамент и основател на Лондонският фестивал на българската просвета.

" По време на престоя си в България ще осъществим извънредно многолик репертоар, който ще включва виртуозни солови творби, камерни и симфонични произведения за оркестър, хорови шедьоври и вълнуваща класическа духова музика " - споделя вълнението си Розана Уитфилд, музикален шеф на " Уитгифт ". " Не за първи път ще гостуваме в България и нямаме самообладание да се срещнем с прелестната българска аудитория " - прибавя тя.

Повече за " Уитгифт ":
Училището е учредено през 1596 година в Лондон от Джон Уитгифт, последния Архиепископ на Кентърбъри по времето на кралица Елизабет I и е най-старата просветителна институция в Кройдън. Настоящият му шеф, лекар Кристофър Барнет е двадесет и шестият шеф в историята му.

В допълнение към отличното музикално обучение, учебното заведение е фамозно и с просторните си здания, вдъхновяващи способи на преподаване и впечатляващи достижения в региона на университетските науки, театралното изкуство и спорта.

„ Уитгифт " има обичаи да построява, възпитава и развива млади музиканти на всяко ниво. Екипът му търси талатливи деца музиканти, като всяка година учебното заведение дава една цялостна стипендия за образование. Техен сътрудник е Кралският филхармоничен оркестър, което подсигурява благоприятни условия на напредналите възпитаници да вземат участие постоянно в образования по камерна музика и в концерти в най-прочутите концертни зали в Лондон.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР