Ученици от 8 до 11 клас от Професионалната гимназия по

...
Ученици от 8 до 11 клас от Професионалната гимназия по
Коментари Харесай

Млади творци от Варна събират средства за съученик в нужда 

 Ученици от 8 до 11 клас от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване " Николай Хайтов " подредиха в Арт салона на Радио Варна галерия " Толерантността на българския народ ".

Експозицията от 15 рисунки, 6 дърворезби и една апаратура е резултат от следващ взаимен план на учебното заведение и Регионалната организация на евреите " Шалом ". Творбите участваха в конкурс, след който до 2 юли са изложени за продажба с благотворителна цел. 

Със средствата ще бъде подсилен десетокласник, който прекъсна образованието си поради тежко заболяване, само че желае наесен да продължи образованието си, изясни шефът на гимназията Мария Георгиева.

Младите гении са от специалността " Реставратор на стилни мебели ", в която занаятът се съчетава с изкуство. Те описаха, че са подготвяли работите си в продължение на няколко месеца благодарение на преподавателите си Мариана Шишкова и Димитър Досев.  

" Огромен триумф е, че всяка творба показва друг прочит на посланието за приемливост и всяка е друга като техника и метод на осъществяване ", съобщи докторът на изкуствата доцент Лиза Боева. 

Най-малкият участник - осмокласникът Николай Иванов, сподели рисунката си " Лодка за всички ", а съучениците му от 11 клас обясниха, че са вложили доста старания и сърце, с цел да изработят пластиките от липа, озаглавени " Един самун ядем ", " Благодарни ", " Добре пристигнали ", " Спасение " и други  

 

Първите няколко откупки станаха факт минути след откриването на изложбата. Наесен тя ще гостува и в Бургас, заяви ръководителят на РОЕ " Шалом " Олег Калдерон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР