Ученици настояват за втори шанс за влизане в гимназия. С

...
Ученици настояват за втори шанс за влизане в гимназия. С
Коментари Харесай

Ученици настояват да има поправителен изпит за влизане в гимназия

Ученици упорстват за втори късмет за влизане в гимназия. С писма до просветителното ведомство бъдещи седмокласници и техните родители предложиха изпитът да има и изправителен. Ако едно дете се разболее и не се яви на препитването, има по-малък късмет при кандидатстване, тъй като получава нула точки и по-нисък бал за кандидатстване.

Над 700 места в класните стаи останаха празни преди последното третото класиране в София. Закритите паралелки към този момент са 15, като измежду тях има и такива, които образоват фрагменти с предстоящ дефицит на пазара на труда.

Междувременно родители и възпитаници настояха изпитите след 7 клас по български и математика да имат и втора дата за явяване.

Макар и в лятна почивка бъдещата седмокласничка Мия към този момент е почнала подготовката си за тестванията по български и математика. Целта ѝ е да влезе във Френската гимназия. За там обаче е необходим висок бал.

„ Ако някой се разболее какво ще прави? Ако не може да пристигна, тъй като просто имаме единствено един късмет. Ще се притесня доста, в случай че не съумея да се явя на избраната дата”, споделя Мия пред Нова телевизия.

Майката ѝ към този момент обмисля дали да не спре щерка си от учебно заведение в последните седмици преди значимите изпити. „ Това е едно напрежение, което го има и в родителите, и в децата”, споделя Мария Рашева.

Те още веднъж могат да аплайват, само че получават 0 точки в бала си, което не дава отговор на тяхното равнище и надлежно попадат в среда, която не е типична за тях и изгубват своята мотивация.

Десетки родители като Мария към този момент са изпратили писмо до просветното министерство с предложение да се планува и втора дата за осъществяване на изпитите - единствено за тези възпитаници, които не са съумели да участват на първата. Експерти обаче са безапелационни, че това не може да се случи, защото се нарушава правилото за равнопоставеност на учениците.

„ Науката, обвързвана с тестванията, изисква решаването на безусловно еднакъв изпитен материал. Няма по какъв начин да се намерят два идентични преразказа да вземем за пример, в които всички детайли да са с идентична компликация за учениците”, разяснява Евгения Костадинова от МОН.

Според просветителното министерство втора дата за изпитите ще сътвори и условия за злоупотреби с подправени медицински бележки за болест. „ Когато на детето му е минало външното оценяване някак му е олекнало на душата. Никой няма да злоупотреби и да си остави външното оценяване за две седмици по-късно”, добави Мария Рашева.

Засега единствената смяна в изпитите на седмокласниците следващата година остава по-големият материл, който ще се включва по литература - освен творбите от 7-ми, само че и от 6-ти клас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР