Учените вече доказват, че пиенето на някои видове кафе може

...
Учените вече доказват, че пиенето на някои видове кафе може
Коментари Харесай

Какви са ползите за здравето от умерената употреба на кафето

Учените към този момент потвърждават, че пиенето на някои типове кафе може да бъде от изгода за здравето на мозъка. Но по какъв начин ароматната напитка поддържа когнитивната функционалност? Ново изследване разпознава някои от механизмите, които разрешават на кафето да защищити от психологичен крах.

Според данните от “Харвард T.H. Чан ” - Училище по обществена медицина в Бостън, Масачузетс, към 54% от всички възрастни в Съединените щати пият кафе заради дневна рутина и табиет. Пиенето на кафе може да донесе както изгоди, по този начин и опасности за здравето на даден човек, само че проучване от 2016 година на университета в Ълстър, Обединеното кралство, стигнало до заключението, че изгодите за здравето от умерената приложимост на кафе “очевидно надвишават ” евентуалните опасности, написа на уеб страницата medicalnewstoday.com.

Едно от тези преимущества е, че кафето наподобява пази мозъка от когнитивни увреждания и покачва уменията за мислене. Как става това и за какво кафето е толкоз потребно за когнитивното здраве? Това са някои въпроси, на които ново изследване на Института за мозъчни болести “Крембъл “ - част от изследователския институт “Крембъл “ в Торонто, Канада, има за цел да отговори. “Консумацията на кафе наподобява има някаква връзка с понижения риск от развиване на заболяването на Алцхаймер и заболяването на Паркинсон ”, отбелязва доктор Доналд Уейвър, който е съдиректор на Института за мозъчни болести. - “Но ние искахме да разберем за какво това е по този начин. Какви съединения са включени и по какъв начин те могат да повлияят на възрастовия когнитивен крах ”, прибавя той.

Резултатите от работата на екипа с учени, оповестени в списанието “Първенците по неврохирургия ”, демонстрират, че ключът към изгодите от кафето за отбрана на мозъка не се крие в наличието на кофеин в него, а в съществуването на съединения, освободени в процеса на печене на кафето.

В сегашното проучване учените решили да прегледат резултатите от три типа кофеин, който се съдържа в мрачно запечено кафе, в не доста запечено и в безкофеиново мрачно запечено кафе. “Кофеиновите и безкофеиновите тъмни печива имат идентични потенции в първичните пробни проби. Така че ние забелязахме рано, че защитният резултат на кафето не може да се дължи на кофеина ”, споделя съавторът на проучването доктор Рос Манчини, откривател в здравната химия.

Постепенно всичко си пристигнало на мястото, защото откривателите почнали да се концентрират върху набор от съединения, наречени фенилиндани, които се образуват по време на процеса на печене на кафе на зърна и му придават горчив усет.

Изглежда, че при по-дълго време за печене кафето създава повече фенилиндани. Това значи, че тъмното печено кафе - било то кофеиново или безкофеиново - има най-силен предпазен резултат върху мозъка.

“Това е първият път, когато някой изследва по какъв начин фенилинданите взаимодействат с протеините, които са виновни за заболяването на Алцхаймер и Паркинсон ”, споделя доктор Манчини.

В бъдеще откривателите ще се стремят да организират по-задълбочени проучвания на свойствата на фенилинданите и тяхното влияние върху тялото след усвояване.

“Следващата стъпка би била да се изследва какъв брой потребни са тези съединения и дали те имат способността да влязат в кръвния поток, или минават кръвно-мозъчната преграда ”, прибавя доктор Манчини.

За откривателите различен трогателен аспект на това изобретение е, че тези съединения в кафето са естествени и не изискват синтез в лаборатория, което ги прави по-малко комплицирани за произвеждане.

В същото време обаче, доктор Манчини подчертал, че преди да могат да прибавят фенилиндани като вид за лекуване на невродегенеративни положения, те би трябвало да извършат доста повече проучвания за това по какъв начин тези съединения ще работят в лечебен подтекст.

“Какво прави това проучване? Взехме епидемиологичните доказателства и се опитахме да ги уточняваме и да покажем, че в действителност има съставни елементи в кафето, които са потребни за попречване на когнитивния крах на мозъка ”, споделя доктор Манчини. - “Интересно е, само че предлагаме ли кафето да е лек? Абсолютно не! ”, предизвестява той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР