Учените в Харвард разработват миниатюрни земноводни роботи. Те са обновили

...
Учените в Харвард разработват миниатюрни земноводни роботи. Те са обновили
Коментари Харесай

Миниатюрен робот може да плува и да върви под вода






Учените в Харвард създават дребни земноводни роботи. Те са обновили Harvard Ambulatory Microbot (HAMR), позволявайки му да плува и върви под вода, в допълнение към ходенето по земя. Негови стъпала употребяват повърхностното напрежение и свързаната с това дарба за задържане на повърхността, с цел да плува по водата. Същевременно намаляването на контактния ълъг сред материала и водната повърхнина при напрежение му оказва помощ да върви под вода по дъното. Малкият размер на робота и неговите 1,65 грама играят значима роля – в случай че е малко по-голям, то много мъчно ще може да се задържи над водната повърхнина.

Прочетете още: Китайска компания стартира серийно произвеждане на самостоятелни минибусове

Когато би трябвало да се върне на земята, HAMR преодолява налягането на водната повърхнина, а меките стъпала понижават триенето. Малката машина може да носи и лек товар до 1,44 грама.

Все още има много работа по земноводния робот – да вземем за пример по какъв начин да се върне на земята без потребността от рампа. Екипът обмисля решения като механизъм за скачане. Ако се реализира прогрес, HAMR ще може да се употребява за слагане на подводни датчици или да извършва задания, които не биха били практични за по-големите модели.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР