Учените установиха, че замърсяването с микропластмаса не е проблем само

...
Учените установиха, че замърсяването с микропластмаса не е проблем само
Коментари Харесай

Замърсяването с микропластмаса е по-сериозно, отколкото мислехме

Учените откриха, че замърсяването с микропластмаса не е проблем единствено на морските екосистеми и хранителни вериги. То визира и тези на сушата.

Изследването е извършено благодарение на комарите , чиито ларви населяват водна среда. Във водата са сложени частици микропластмаса, маркирани в флуоресцентно багрило, с цел да бъде допустимо следенето им в следствие.

 Флуоресцентна микропластмаса в корема на комар

Флуоресцентна микропластмаса в корема на комар

Оказало се, че ларвите гълтам тези частици дружно с водата, в която живеят, и не ги изхвърлят от телата си по време на тяхната трансформация във възрастни комари .

В същото време, тези инсекти служат за храна на разнообразни сухоземни животни - птици, прилепи, жаби, които от своя страна също стават плячка на по-големи хищници.

Така микропластмасата се предава по хранителната верига и оказва нездравословното си въздействие върху голям брой животни, до момента в който в последна сметка не стигне и до нашата софра.

 Снимка 380174

Има и други инсекти, които прекарват ларвния си интервал във водата, а по-късно излизат на сушата. Такива са водните кончета, да вземем за пример. Вероятно при тях се следи същото събитие, както при комарите.

Оказва се, че пластмасата замърсява всяко кътче от природата и света, в който живеем . Дори това да остава неусетно на пръв взор.

 Мутирал ензим рециклира пластмаса
Мутирал ензим рециклира пластмаса

Важен теоретичен пробив

Учените се надяват, че откритието им ще подтиква понижаването на използването на пластмаса и малко по малко ще спрем да повреждаме околната си среда и своя дом - Земята.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР