Учените твърдят, че горещините и сушите стават все по-чести и

...
Учените твърдят, че горещините и сушите стават все по-чести и
Коментари Харесай

Лятото на 2022 година е най-топлото, регистрирано в Европа

Учените настояват, че горещините и сушите стават все по-чести и интензивни заради изменението на климата
Лятото на 2022 година, белязано от жеги и огромна суша, свързвани с световното стопляне, е най-топлото, записано в Европа, оповестява Агенция Франс Прес, базирайки се на европейската работа „ Коперник “.

Европа беше наранена от поредност от горещи талази тази година и най-тежката суша от епохи, като температурните върхове паднаха в доста страни и живакът доближи 40C за първи път във Англия.

Учените настояват, че горещините и сушите стават все по-чести и интензивни заради изменението на климата.

Средните температури са „ най-високи, както за месец август, по този начин и за цялото лято “, като надвишават с 0,4 градуса за трите летни месеца тези от 2021 година, когато е предходният връх, означават в официално съобщение от службата за измененията в климата „ Коперник “. За интервала 1991 година - 2000 година те надвишават междинното за сезона с към 1,34 градуса Целзий. Температурите през август са рекордни - с 1,72 градуса Целзий над междинното за интервала 1991 година – 2000 година.

„ Интензивната поредност от горещи талази в Европа, съчетана с необикновени условия на засушаване, докара до рисково лято с рекордни температури, суша и пожари в доста елементи на Европа, които се отразиха на обществото и природата по разнообразни способи “, споделя в изказването си Фрея Вамборг, основен академик в европейския институт.

Тя означи, че „ предходният връх беше единствено на една година “.

Петте най-горещи години в историята са регистрирани от 2016 година насам, защото изменението на климата води до все по-дълги и по-силни горещи интервали, както и до по-сухи почвени условия.

„ Коперник “ е програмата на Европейския съюз за наблюдаване на Земята, посредством която нашата планета и нейната околна среда се следят в интерес на всички европейски жители. Тя дава осведомителни услуги, основаващи се на сателитно наблюдаване на Земята и in situ данни (некосмически данни).

Програмата се координира и ръководи от Европейската комисия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР