Учените смятат, че световното морско равнище може да се повиши

...
Учените смятат, че световното морско равнище може да се повиши
Коментари Харесай

Световното морско равнище може да се повиши 2 пъти повече от прогнозираното

Учените считат, че международното морско ниво може да се увеличи доста повече от плануваното , заради ускореното размразяване в Гренландия и Антарктика, оповестява БиБиСи.

Дългогодишното мнение бе , че международните морета ще набъбнат най-много с малко под един метър до 2100 година . Това ново изследване, основано на експертни отзиви, планува, че действителното равнище може да е към два пъти повече .

Това може да докара до миграция на стотици милиони хора , споделят създателите. Въпросът за повишението на морското ниво е един от най-противоречивите въпроси, повдигнати от Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC), когато през 2013 година разгласява своя пети отчет .
 Климатични промени: Дъжд топи ледената завивка на Гренландия даже през зимата
Климатични промени: Дъжд топи ледената завивка на Гренландия даже през зимата

А това може да докара до злополучие

Според него продължаващото стопляне на планетата, без обилни понижения на излъчванията , ще докара до повишаване на международния окена сред 52 и 98 см до 2100 година .

Много специалисти считат, че това е доста консервативна оценка .

Учените също са загрижени, че моделите, които понастоящем се употребяват за прогнозиране на въздействието на големи ледени покривки върху морското ниво, не обгръщат всички несигурности за това по какъв начин те се топят .

За да се опитат да получат по-ясна картина , някои от водещите откриватели в тази област организираха структурирано експертно изследване , където учените вършат прогнози въз основа на тяхното знание и схващане за протичащото се в Гренландия, Западна и Източна Антарктика .

Според откривателите, в случай че излъчванията продължат по настоящата траектория , тогава най-вероятно е международните морета да се покачат с сред 62-238 см до 2100 година Това ще бъде свят, който се е затоплил с към 5° С - един от най-лошите сюжети за световното стопляне.
 Топенето на безконечния лед в Арктика ще ни коства към 70 трлн. $
Топенето на безконечния лед в Арктика ще ни коства към 70 трлн. $

Човечеството ще заплаща от ден на ден за бясната употреба на планетата

" За 2100 година приносът на ледената завивка е доста евентуално да е в диапазона от 7-178 см, само че след като добавите ледниците и ледените шапки отвън ледените покривки и топлинното уголемение на моретата, се стига над два метра ", споделя водещият създател проф. Джонатан Бамбър от Университета в Бристол.

Докладът на IPCC през 2013 година преглежда единствено т ова, което е " евентуално " да се случи, което от научна позиция значи, че те преглеждат 17-83% от обсега на опциите .

Това ново изследване преглежда по-широк набор от резултати, обхващащи 5-95% от оценките.

За предстоящото повишаване на температурата до 2 градуса , ледената завивка на Гренландия остава с максимален принос за покачването на морското ниво . Въпреки това, защото температурите надвишават това , доста по-големи антарктически ледникови пластове стартират да въздействат .
 Безпрецедентно размразяване на ледената шапка на Гренландия
Безпрецедентно размразяване на ледената шапка на Гренландия

Ако се разтопи, международното морско ниво ще се увеличи със 7 метра

" Когато започнете да разглеждате тези по-ниски вероятности, само че към момента правдоподобни стойности, тогава специалистите считат, че има дребна, само че статистически значима възможност Западна Антарктика да премине към доста несигурно положение и елементи от Източна Антарктика също ще стартират да способстват за това ", добавя проф. Бамбър.

" Само при тези по-високи вероятности за 5 градуса виждаме този вид държание ", разяснява той.

Според създателите този сюжет ще има големи последствия за планетата . Те пресмятат, че светът може да загуби повърхност от земя, равна на 1,79 милиона квадратни километра .

Голяма част от загубите на земя ще бъдат във значими региони за развъждане на храни като делтата на Нил . Големи елементи от Бангладеш биха били доста сложни за хората. Големи мегаполиси, в това число Лондон, Ню Йорк и Шанхай, ще бъдат застрашени .

 Гренландия и Антарктида се топят, равнището на океаните пораства
Гренландия и Антарктида се топят, равнището на океаните пораства

Скоростта на размразяване се е нараснала и равнището на океаните се повишава

" За да се сложи това в вероятност, сирийската бежанска рецесия докара до появяването на към един милион бежанци в Европа ", изяснява проф. Бамбър.

" Това е към 200 пъти по-малко от броя на хората, които биха мигрирали при 2-метрово покачване на морското ниво . "

Авторите акцентират, че към момента има време за отбягване на сходни сюжети , в случай че през идващите десетилетия настъпят съществени съкращения на излъчванията . Шансовете за постигане на оптималния диапазон са дребни, към 5%, само че те не би трябвало да се отхвърлят, съгласно водещия създател.

" Ако ти кажа, че има късмет 1 към 20, в случай че пресечеш пътя, ще бъдеш прегазен, няма да се приближиш до него ", добавя професорът.

Дори вероятността от 1% значи, че сходно нещо може да случи в границите на един човешки живот . " Мисля, че вероятността от 5% е сериозен риск ", изяснява той.
 Учени обмислят създаване на стени на океанското дъно за прекъсване топенето на ледниците
Учени обмислят създаване на стени на океанското дъно за прекъсване топенето на ледниците

Чрез построяването на трудности от камъни и пясък
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР