Учените смятат, че са получили изключителна представа за последния ден

...
Учените смятат, че са получили изключителна представа за последния ден
Коментари Харесай

Учените откриха вкаменелости на динозавър, убит в деня на астероидния удар

Учените считат, че са получили изключителна визия за последния ден на динозаврите , откакто са разкрили вкаменелост на животно, за което считат, че е умряло тъкмо в този ден .

Перфектно непокътнатият крайник, който включва даже останки от кожата на животното, може да бъде тъкмо датиран от времето, когато метеоритът, довел до изгубването на динозаврите, е блъснал Земята преди 66 милиона години, настояват специалисти, заради съществуването на парчета от удара, които са паднали единствено незабавно по-късно.

" Това е безусловно безумно ", споделя Филип Манинг, професор по естествена история в университета в Манчестър. Той сподели в предаването Today на BBC Radio 4, че кракът на тецелозавъра, открит на мястото в Северна Дакота в Съединени американски щати, е " най-важният динозавърски крайник ".

Манинг прибавя разгорещено: " Датирането, което можем да реализираме при тези разкопки, е оттатък най-смелите ни фантазии.... Никога през цялата си кариера не съм мечтал, че ще съумея да прегледам нещо а) толкоз лимитирано във времето; и б) толкоз красиво, а също по този начин разказващо толкоз прелестна история. "

Той сподели, че екипът е разкрил и останките от риба, която е вдишала парчета от астероидния удар, който се е случил на 1864 благи (3000 км) в Мексиканския залив.

Това и съществуването на други парчета, които са валяли за избран интервал директно след астероидния удар, им разрешиха да датират мястото доста по-точно от общоприетите техники за въглеродно датиране.

Би Би Си заяви, че екипът е разкрил и вкаменените остатъци от костенурка, прободена от дърво и дребни бозайници и техните хралупи, както и кожа от трицератопс, ембрион на птерозавър вътре в яйцето му и това, което учените считат, че може да бъде откъс от самия метеорит .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР