Учените ще говорят от името на БАН и ВТУ Археологът

...
Учените ще говорят от името на БАН и ВТУ Археологът
Коментари Харесай

Учени от БАН и ВТУ ще защитават позицията на България за РСМ пред евродепутатите

Учените ще приказват от името на Българска академия на науките и ВТУ
Археологът проф. Николай Овчаров, историкът проф. Пламен Павлов, филологът проф. Ана Кочева и доцент Ташев са учените, които отпътуват за незабавна среща с евродепутати по тематиката Северна Македония, стана ясно от конференция в Българска телеграфна агенция в петък.

Проф. Павлов е акредитиран да показа позицията на Великотърновския университет, а осналите трима учени - да приказват от името на Българската академия на науките.

" Ще изкажем доводите на българските историците, тъй като до момента чувахме тези на политиците ", сподели проф. Овчаров. Той съпостави протичащото се с българите в РСМ с възродителния развой. Поради тази причина срещата с евродепутата Илхан Кючюк била от изключителна значимост. " Случилото се с езика ни е един възродителен развой с българите в РСМ. Промяната на имената на " ски ", преписването песните на Братя Миладинови на македонски национални песни... Та това, което са претърпяли турците, в този момент го претърпяват българите в РСМ ", изясни Овчаров.

Срещата ще се организира на 7 юни в Страсбург. На нея са поканени:
Дейвид Маккалистър, ЕНП, Германия, ръководител на комисията по външни работи Желияна Жовко – зам.председател на ЕНП, Хърватия, член на делегацията за Босна и Херцеговина и Косово Андреас Шидер - Австрия, социалдемократи, докладчик в сянка Лукас Мандел - ЕНП, Австрия Ирена Йовева Реню - Словения, член на делегацията са РСМ Андрей Ковачев Илхан Кючюк - докладчик за Северна Македония всички членове на делегациите за Западните Балкани
„ На базата на контракта за добросъседство в българския парламент е призната рамкова позиция, в която се подчертава върху премахването на езика на омразата и построяването на истиско добросъседство. Българската позиция може да бъде сведена до два съществени постулата: първо – до 1944 година България и Северна Македония имат обща история и второ - формалната норма в РСМ е прекодификация на българския литературен език т.е тя има политически темперамент. Това са двата съществени пункта, върху които ние ще стъпим в Страсбург “, изясни проф. Овчаров. 

Проф. Кочева ще се застъпи за потъпкваните права на българите в Северна Македония, а доцент Ташев ще показа статистики след преброявания на територията на РСМ. Те са провеждани от трети страти в разнообразни исторически интервали и са установявали съществуването на десетки хиляди българи там, които обаче не попадат в преброяването от 2021 година там, с което ще ще успорят и истинността му. " Потъпквайки правата на жители на РСМ, които са жители и на Република България, се потъпкват законите на Европейски Съюз. В Скопие няма промени, там се имитират такива. Продължава се по всички съществени посоки остарялата югославска комунистическа политика. България се пробва с това несъгласие да попречи на това създание на коминтерна на Коминтерна да влезе в европейския развой и да взриви Европа извън ", изясни доцент Ташев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР