Учените се приближават все повече към една от най-големите цели

...
Учените се приближават все повече към една от най-големите цели
Коментари Харесай

Учените се приближават все повече към една от най-големите цели на медицината - универсален кръвен тест за рак

Учените се доближават от ден на ден към една от най-големите цели на медицината - повсеместен кръвен тест за рак. Екип в университета " Джонс Хопкинс " са тествали способ, който открива осем общи форми на болестта. Те се надяват да основат годишен тест, предопределен за ранно разкриване на рака.

Туморите отделят дребни частици от тяхната мутирала ДНК и протеините, които създават, в кръвния поток. Тестът за разкриване на рак търси разновидности в 16 гена, които нормално се появяват при заболяването и осем протеина, които постоянно се отделят. Приложен е на 1005 пациенти с рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белия дроб или гърдата, при които туморът към момента не се е популяризирал към други тъкани. Тестът е открил 70 % от туморите. Доктор Кристиан Томасети от " Джонс Хопкис " съобщи, че тази област на ранното разкриване е сериозна и резултатите са доста вълнуващи. Професор Ричард Мърей , шеф на Института за проучване на рака в Манчестър изясни:

Когато пациентите усетят някакви признаци, то тогава заболяването към този момент е почнала да се популяризира. Идеята на кръвния тест е да можете да продължите живота си. Ще можете да отидете в аптеката или при персоналния си доктор и да извършите кръвен тест, може би даже всяка година. Така те ще могат да откриват рака доста по-рано. За туморите на панкреаса и яйчниците ранното разкриване сега е невероятно. Ако го откриваме по-рано, ще можем да спасяваме човешки животи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР