Учените се надяват да намерят начин за премахване на усещането

...
Учените се надяват да намерят начин за премахване на усещането
Коментари Харесай

Могат ли хората да се отърват от болката с CRISPR

Учените се надяват да намерят метод за унищожаване на чувството за болежка у хора, страдащи от болести с непрекъснато страдалчество, без пристрастяващи опиоиди

Техника за генно „ редактиране ” може да изключи чувството за болежка (снимка: CCO Public Domain)

Младо пакистанско момче умира през 2006 година, откакто другар го провокира да скочи от висок покрив. Детето знае, че няма да го заболи. То, сходно на хората от фамилията си, има рядко генетично разстройство – разновидност, при която е отстранен генът SCN9A, виновен за чувството за болежка.

Момчето е единствено на 14 години. Към оня миг то е прочут махленски реализатор, известен с рисковите си номера – прорязва ръцете си с ножове, върви по огън, споделя историята MIT Technology Review.

Случаят с пакистанското момче с рядко генетично разстройство вълнува учените от 2006 година Всички те се интересуват от неговата разновидност, тъй като момчето е способно да усеща топлота и мраз, както и текстурата на предметите, само че в никакъв случай не изпитва болежка. Идеално, нали?

Генно редактиране

Сега обаче тази история се чете в нова светлина. Учените към този момент опитват с техниката за генно „ редактиране ” CRISPR. Надеждата е, че може да се откри метод да се отстрани чувството за болежка у хора, страдащи от болести, свързани с непрекъснато страдалчество – диабет, рак или последици от автомобилни произшествия – без пристрастяващите резултати на опиоидите.

Новият метод за унищожаване на болката, имитиращ рядката генна разновидност на пакистанското момче, е демонстриран върху мишки в лабораторията на Прашант Мали от Калифорнийския университет в Сан Диего. Изследването е ръководено от Ана Морено, която сега е изпълнителен шеф на новостартираща компания „ Navega Therapeutics ” – компания за създаване на CRISPR лечение  за болежка.

Разработката е на ход. Идеята е да се инжектира гръбначномозъчна течност с частици, носещи модифицирана версия на CRISPR, предопределена да прекъсне сигналите за болежка.

„ Лечението на болката ” ще е добре пристигнало за голям брой хора по света, които стадат от непрекъснати болки.

Намиране на гена на болката

Споровете за новото потомство лекуване на болежка стартират, когато учените схващат, че в тялото има ген, наименуван SCN9A, който прави молекула, присъстваща в нервите (наречена Nav1.7), която пък е основен фактор в предаването на сигнала за болежка към мозъка. Някои разновидности в този ген вършат хората по-чувствителни към болежка. Пакистанското момче е член на семейство с разновидност, която деактивира SCN9A.
още по тематиката
Да могат да „ изключват ” този ген в избрани обстановки – това е фантазия за всички лекари. Някои фармацевтични компании се концентрират върху „ мощно таргетирани ” медикаменти, които да блокират Nav1.7.

Сега обаче технологията CRISPR дава ново заричане за по-ефективно справяне с тази задача.

„ Данните [от опитите с животни] допускат, че отново ще можете да усещате паренето на горещия чайник, само че болката може да бъде доста понижена ”, споделя Джон Ууд от University College London. Той назовава потреблението на CRISPR за лекуване на болката „ огромен прогрес ”.

Остават въпроси

Разбира се, това достижение ще пристигна в комплект с някои дефекти. Хората с сходна разновидност имат лимитирано подушване и без съществуването на болежка не знаят по кое време са засегнати. Редица членове на пакистанското семейство са били полу-куци, тъй като не са усещали пострадванията по крайниците си, и са били с раздробен език от многочислените прехапвания, които не са усещали.

Отворени остават доста въпроси към CRISPR лекуването на болката, като да вземем за пример какъв брой дълго ще продължи резултатът на обезболяване и по какъв начин ще се отрази на от дълго време наличните болежки. Не на последно място остава и питането кой ще заплаща за сходно лекуване, тъй като то не е по никакъв начин на ниска цена – от порядъка на 2,1 милиона $.

Супер-войници

Без подозрение новата тактичност за надзор на болката евентуално притегля максимален интерес от страна на военните. Те преглеждат с необикновен интерес технологиите, които биха разрешили на бойците да продължат да работят на бойното поле, без да страдат от пострадванията си.

Според Питър Мъри от Центъра по медицински проучвания при армията на Съединени американски щати въпросът е: „ Можем ли да създадем аналгетик, който да лекува мощна, посттравматична болежка, която да не пречи на познанието или двигателния надзор? ”.

Това, за което той приказва, е отдавнашна фантазия на всички военни по света – да основат супер-войници които не усещат болежка. Звучи като извадка от филм. Това, съгласно някои, ще е „ по-страшно от нуклеарна бомба ”.

Мечтата на военните обаче не стопира дотук. Освен да се редактира чувството за болежка, би било идеално при супер-войниците да се редактира и чувството за боязън, както и да се редуцира потребността от сън – да се понижи, да вземем за пример, на 4 или 5 часа.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР