Учените създадоха нови материали за хидрокостюми, които осигуряват по-добра защита

...
Учените създадоха нови материали за хидрокостюми, които осигуряват по-добра защита
Коментари Харесай

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

Учените сътвориха нови материали за хидрокостюми, които обезпечават по-добра отбрана против зъбите на акула, понижават тежестта на раните и спомагат за прекъсване на притока на кръв.
В цялост този набор от качества доста усилва възможностите на човек да оцелее след захапване от акула, оповестява РИА Новости.
Изследователи от Университета Флиндърс (Австралия) са създали два нови типа тъкани за хидрокостюми въз основата на необятно потребления неопрен, съдържащ вградени полиетиленови нишки с ултрависокомолекулярно тегло.
Те са устойчиви на изтриване на влакното със издръжливост 10 пъти по-висока от тази на стоманата и 1,5 пъти по-висока от тази на кевлара, не се въздействат от ултравиолетово излъчване и имат ниска компактност.
Полиетиленовите нишки с високомолекулярно тегло, съчетаващи лекост с висока резистентност на ухапвания и порязвания, се употребяват при производството на разнообразни типове защитни облекла - бронежилетки, ръкавици, защитни костюми, шлемове, както и в оборудването на алпинистите.
Разработчиците тестваха две нови материи, наречени SharkStop и ActionTX, в действителни условия. Те са покрити с плоска стоманена обвивка, цялостна с пяна, вътре в която са сложени датчици. Те са хвърлени в море, в което плавали бели акули (Carcharodon carcharias). Сензорите измервали силата на захапване. Най-малко девет акули с дължина от 3 до 4 метра са взели участие в опита.
Той посочил, че материалите, създадени от учените, са по-устойчиви на пробиви, разкъсвания и ухапвания от бели акули от общоприетия неопрен. В същото време имат всички качества, функционално нужни за хидрокостюми - те са леки и еластични, задържат добре топлината на тялото.
Откритието ще разреши от тези материали да се създават нормалните хидрокостюми за гмуркане, други водни спортове и лов на риба. Всички съществуващи до момента защитни костюми за акули са извънредно обемни и тежки.
„ Тествахме тъканите с бяла акула, защото този тип е виновен за по-голямата част от смъртните случаи в океана, “ сподели ръководителят на проучването Чарли Хювенерс. „ Нашите резултати демонстрират, че и двата типа тествани тъкани обезпечават подсилена отбрана против захапване от акула. "
Необходими са и опити с действително ухапани хора, с цел да се удостовери, че новите материали оказват помощ за прекъсване на притока на кръв. Засега сходни проби се организират единствено в лабораторията. Загубата на кръв е главната причина за гибел в резултат на ухапвания от акула.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР