Учените са установили, че гените, отговарящи за метаболизма на желязото,

...
Учените са установили, че гените, отговарящи за метаболизма на желязото,
Коментари Харесай

Разкриха пет главни фактора за дълъг живот

Учените са открили, че гените, отговарящи за метаболизма на желязото, са свързани с продължителността на живота . Открити са и елементи от генома, които прибавят няколко години към живота на индивида.

Високото равнище на желязо в кръвта редуцира живота, настояват английски и немски учени. А в случай че съществуването на този микроелемент в организма остане в норма, възрастовите промени се забавят.

Известно е, че желязото въздейства на способността на организма да се бори с инфекциите. При хора, заболели от Паркинсон или с чернодробни проблеми, е записано прекомерно високо или доста ниско количество желязо. Затова учените считат, че метаболизмът на желязото е значим фактор за дългоденствие и здраве в напреднала възраст.

Изследванията демонстрират, че дълголетието също е генетично обосновано . Учените разкрили 12 елементи от генома, чиито комбинации са свързани директно с продължителността на живота. В главната си част става въпрос за области, формиращи предразположеност към съществени болести като диабет и сърдечно-съдови проблеми и злокачествени тумори.

Ефектът от другите генни комбинации се трансформират с възрастта, като е открито, че един тип са рискови за младежите, а други – едвам след 60-70-годишна възраст.

Продължителността на живота зависи също от пола. Доказано е, че женските екземпляри измежду бозайниците живеят приблизително по-дълго от мъжките.
Изследванията открили, че в яйчниците се съдържат хормони и сигнални молекули, които способстват продължителността на живота и забавят стареенето.

Представителите на мощния пол са по-уязвими поради тестостерона, който може да наруши работата на имунната система, до момента в който естрогенът има противовъзпалителен резултат.

Разбира се, на продължителността на живота се отразява и мирогледа на всеки субект. Според направените изследвания, хора, които са по-оптимистично настроени, живеят 11-15 % по-дълго от останалите.
 дългоденствие iStock/Getty Images

Това се изяснява с обстоятелството, че хора, които намират повече мотив за наслада, страдат по-рядко от сърдечно-съдови и белодробни заболявания. Освен това те са по-склонни да водят здравословен метод на живот.

Оптимистите реагират по-слабо на сложните обстановки, пред които са изправени и по-бързо се възвръщат от напрежението.

Учените считат, че значим фактор за продължителността на живота е равнището на начетеност и по-точно генетичната предразположеност към него.

След серия опити те са открили, че колкото е по-силно влечението на човек към познания , толкоз по-дълго живее.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР